Homepage poradenstvi clanky all 315-ricecrest-murphy

08.11.2004

RICECREST MURPHY


RICECREST MURPHY

V první třicítce býků dle TPI v USA je momentálně (plemenné hodnoty 08/2004) celkem osm býků Manfreda - všichni úspěšně přenášejí Manfredovu stabilitu, jejich dcery jsou funkční dojnice s vysokou produkcí a impozantní dlouhověkostí. Který z nich bude nakonec nejlepší Manfredův syn? Historie ukazuje, že je důležité zabývat se býky z prvního nasazení, takže podívejme se na třetího nejlepšího Manfreda ? v současnosti TOP 5 TPI ? Ricecrest Murphy (plemenné hodnoty srpen 2004).

Chovatelé Murphyho
Prefix RICECREST je jedno z těch, které ani nepotřebuje představovat ve světě holštýnů. Za posledních deset let jsme byli svědky hotové laviny býků s tímto prefixem, kteří zabodovali vysoko v žebříčku TPI v USA, nadto ještě dobře známe syny špičkových krav jako je Southwid Kaye a Blackstar Martha, které se staly legendami holštýnského plemene. Jak Murphy dokazuje, lavina stále nevykazuje žádné známky konce.
Farma RICECREST čítá 260 dojnic, nachází se v jižní Pensylvánii a stádo je majetkem bratrů Daleho a Freda Riceových. Byl to jejich otec, J.Fred Rice, kdo začal farmařit s registrovanými holštýnkami v roce 1965, ale počátek elitní genetiky začal tehdy, když Dale a Fred koupili ze sousední stáje dceru Harrisburg Gay Ideala ? Teracelane Ideal Star VG-88. Poté se na začátku 90-tých let minulého století začali objevovat býci z Ricecrest.

Jeho otec
Ha-Ho Cubby Manfred byl správný býk na správném místě a ve správný čas. Byl to solidní produkční býk, ale jeho typ byl mírně průměrný a také přenášel nepříznivě vysoký počet somatických buněk. Jeho kariéra byla brzy přerušena náhlým úhynem, přesto podstatně zasáhl do historie plemene. Pak se udály dvě věci, které se staly alternací cest, jak by se na něj mohlo vzpomínat.
Svět šlechtění se začal ubírat směrem k důrazu na dlouhověkost a plodnost ? oblasti, kde Manfred exceloval. Ačkoli jeho na první pohled nevýrazné, ale silné, pevné dcery nebyly vysoké ani stylové, a navíc měly poněkud hlubší vemena, neměly sílu vyniknout v praktických znacích důležitých pro management. Ale pak přišli Manfredovi synové, přenášející jeho znaky. Tzv. ?Manfredův směr? poskytl jednu důležitou lekci ? krávy nemusí být vysoké, atraktivní či vysoko hodnocené v zevnějšku, ale musí být funkční a dlouhověké.

Jeho rodina
Byl nejlepším zlepšovatelem proteinu jaké kdy holštýn dosud poznal ? což je ovšem také zásluha Ricecrest Southwind Kaye. Její synové Brett, Lantz a Ricecrest Marshall, s hodnotami 81, 74 a 73 liber proteinu, mají nyní velice úspěšné výsledky z druhého nasazení, vytvářejí třetí či čtvrtou vlnu býků z druhého nasazení, kteří patří do elitního klubu býků s produkcí nad 70 liber proteinu.
Kaye byla dcera Southwinda, hodnocená VG-87, nebyla zvlášť stylová, ale dokázala přenášet vysoký protein jak ze Southwinda, tak z matky po Ned Boy (hodnocené EXcelent). Její EX sestra po Blackstarovi byla tou, která založila legendární rodinu krav po vyprodukování býka Tesk Terry. Zatímco synové Kay byli vyjímečně produkční býci, byli docela průměrní v typu. Možná více důležité také bylo to, že měli nižší dlouhověkost a plodnost dcer, což nekorespondovalo s nově nastoleným trendem šlechtění holštýna. Pro příklad ? její syn Lukeho ? Lantz ? dosáhl záporného skóre pro produktivní věk (-1,5).
Tento bod je v našem příběhu důležitý, protože je to jedna z jeho úchvatných plných sester ? Luke Leann VG-88 ? která se stala matkou Murphyho. Jiná plná sestra, Luke Lauren EX-91, je matkou sedmi prověřených býků v RedBooku: Dillon, Durango, Labyrinth, Laurier, Midas, Monarch a Walton. Sestra Leann a Lauren ? Ricecrest Bwood Brianne VG-88 (O: Bellwood), je matkou čtyř prověřených býků, nesoucích prefix Sandy-Valley: Blue Ribbon, Bonifay, Bullet a Butch. Jednoduše řečeno: je to proteinová rodina holštýnů číslo jedna!!!

Testační období
Murphy měl první plemenné hodnoty před 12-ti měsíci a poprvé se objevil na trhu v únoru 2004. Nyní (PH 08/2004) má v hodnotách produkce skoro 100 dcer, kde pouze třetina dcer ještě nemá ukončenou laktaci, takže má šanci mít stabilní plemenné hodnoty produkce až do nástupu druhého nasazení.
Testován byl přes program Genex-CRI, většina jeho dcer stojí ve východních státech USA ? New England, Pennsylvánie, Ohio ? ostatní jsou různě křížem krážem po USA. Mike Yoder z Genex-CRI byl na inspekci 25 z 30 dcer Murphyho. ?První věc, které si na nich všimnete, jsou fantastické končetiny ? dcery Murphyho jsou velice konzistentní v tomto znaku. Také jsou konstitučně pevné, s dobrou šířkou hrudníku, ale nejsou příliš hluboké v žebrech. Mají výrazný závěsný vaz, struky jsou rovné a umístěné přesně pod čtvrtkami. Zadní vemena jsou opravdu výborné s dobou šířkou i upnutím. Mohly by mít více sraženou záď. Je vidět, že Murphy je zlepšovatel šířky hrudníku a končetin.?.

Jako u většiny synů Manfreda, jednou z oblastí, kde by potřeboval vylepšit, je skóre somatických buněk (3,21), i když je mnohem lepší než jeho otec. Samozřejmě, velká síla Manfreda je produktivní život, oněch výše jmenovaných osm synů v TOP 30 TPI  má průměrnou hodnotu +2,6. Murphy poklesl z +2,3 na +1,8 v současné době, stále je to ale ještě více než průměr rodičů (+1,2). ?Je zde pouze 45 započtených dcer v tomto skóre, takže tendence spíše bude zvyšující se,? odhaduje Steve Schnell z Genex-CRI. ?Využívali jsme ho nějakou dobu také jako otce býků,? pokračuje Schnell.
A kde by potřeboval vylepšit? ?No je to Manfred, takže byste měli sledovat hloubku vemene, i když jeho skóre v tomto znaku je pozitivní. Někteří by u něj možná chtěli zlepšit rámec a výšku, ale hádám, že mnoho lidí jej používá na dostatečně rámcové krávy.?
Murphy je průměrný v obtížnosti porodů, se skórem +0,2 pro míru plodnost dcer (DPR). Murphy je vhodný pro všechny hlavní trhy, a ačkoli sperma produkuje obstojně, je mírně nedostupný v důvodu vysoké poptávky po něm.

podle Douga Savage, Holstein International, září 2004
přeložila Lenka Kahánková, Genoservis a.s. Olomouc