Homepage poradenstvi clanky all 322-novy-vysoko-postaveny-byk-v-tpi-rio

03.03.2004

NOVÝ VYSOKO POSTAVENÝ BÝK V TPI ? RIO


NOVÝ VYSOKO POSTAVENÝ BÝK V TPI ? RIO

TIDY-BROOK MANFRED MARIO-ET
(Manfred x Bellwood x Mascot)

je nejvýše postaveným novým býkem v aktuálních plemenných hodnotách. S LNM +671 patří do 1% nejlepších býků v žebříčku plemene holštýn.
Tenhle Manfredův syn je vynikající zlepšovatel pro tuk (+0,12%; +43 kg) i pro protein (+0,04%; +29 kg). Má snadné porody (7% obtížných porodů), takže je možno jej využít i na elitní jalovice.

RIO pochází z vyhledávané rodiny ?Tidy-Brook Sally?. Stejně jako jeho matka je i RIO zlepšovatelem utváření vemene (PH +1,27. Je zlepšovatelem prakticky všech znaků vemene ? plemenné hodnoty pro výšku upnutí zadního vemene +2,5; +2,0 pro upnutí předního vemene a +1,9 pro šířku zadního vemene.
Vemeno RIOvých dcer je opravdu vynikající, jak potvrzuje Mike Yoder, koordinátor programu Genex/CRI, který navštívil 12 jeho dcer na různých stadiích první laktace. ?Krávy mají všechny do jedné pevná vemena s výrazným závěsným vazem, a vyjímečnou výšku i šířku zadního vemene.?
Po shlédnutí čtyř RIOvých dcer v Ohiu Paul Haskins, specialista na mléčný program Genex/CRI, opakovaně potvrdil obdivný komentář Yodera, kdy RIOvy dcery popsal jako velmi konzistentní skupinu krav. Navíc dodal, že vemena jsou nad hleznem výborně upnuta.

Haskins vidí zděděný ?model? Manfreda, otce býka RIO, rád a komentuje: ?RIOvy dcery mi připomínají to, co bylo na Manfredovi nejlepší ? jsou po něm zdravá, funkční zvířata.? Haskins byl uchvácen jejich čistotou kostí, což naznačuje ušlechtilý typ, jako u Bellwooda, ve srovnání s kulatějším typem, který je vidět v linii Manfreda.

RIOva mateřská linie zahrnuje pět generací matek býků. Jeho matka, Tidy-Brook Brittany-ET, byla ve dvou letech hodnocena VG-88 s vemenem VG a vyprodukovala na první laktaci za 365 dnů 15.186 kg mléka, tuk 3,7% (568 kg), protein 3,1% (469 kg). Byla velmi plodná dárkyně embryí ? vyprodukovala přes 200 embryí. RIO je její první aktivní syn v USA, 15 dalších bylo testováno různými plemenářskými společnostmi v USA. Osm synů bylo exportováno do Japonska. ?Brittany je jedna z nejlepších krav, které Tidy-Brook mělo,? říká Mike Hasniba z Genetics Hokkaido, který koupil tři Brittaniny syny.
?Brittany rozhodně měla největší vliv na rodinu,? říká Alan Meyers, chovatel býka RIO. ?Když jsme ji zapustili, jen jsme sledovali, jak dobře si vede. Byla tak podobná své matce Summer, což byla opravdu speciální zvíře.?

RIOva matka matky, Tidy-Brook M Summer-ET, VG-87, vemeno VG, dcera Mascota, byla také velmi intenzivně vyplachována; na první laktaci nadojila 14.833 kg mléka, 531 kg tuku (3,6%) a 466 kg proteinu (3,1%). Meyers popisuje Summer jako nesmírně dobře vybalancovanou krávu, která měřila kolem 60,5 palce (154 cm). ?Byla to čistá mléčná síla,? popisuje Meyers. Energická povaha Summer jí ?zajistila? samostatný box. ?Pořád jenom stála u žlabu a krmila se ? byla ve stádě šéfem.?
RIOva třetí matka (prabába), Tidy-Brook Sally Cleitus, EX-90, vemeno VG, a ještě ve věku devíti let nadojila přes 14.500 kg mléka s 530 kg tuku a 400 kg proteinu. Čtvrtá matka je velmi dobře známá Tidy-Brook Sally Ned Boy, VG-85. Sally na maximální druhé laktaci (365 dnů) již na začátku 90-tých let minulého století nadojila 18.804 kg mléka, 626 kg tuku (3,7%) a 576 kg proteinu (2,8%). Čtyři RIOvy matky byly oceněny Holštýnskou asociací USA jako ?Gold Medal Dam? a ?Dam of Merit? pro jejich vyjímečné dědičné schopnosti.

Ačkoli Brittany už ve stádě není, je na Tidy-Brook stále vidět její vliv. RIO má čtyři polosestry, po Addisonovi, Convincerovi, a Lantzovi, které za první laktaci vyprodukovaly více jak 13.600 kg mléka. Nejvýše hodnocená dcera Brittany jménem Tidy-Brook Linny-ET dosáhla ve dvou letech věku skóre VG-87, vemeno VG. Její syn po Riddlerovi byl již nakontraktován francouzskou plemenářskou společností a testován bude v březnu 2004.
?Rodina SALLY  představuje naše chovatelské cíle ? produkční krávy, s dobrým, funkčním typem, extrémní produkcí a fantastickými vemeny,? říká Alan Meyers, chovatel býka RIO.

RIO je elitní býk se zajímavým původem,
je výborným zlepšovatelem složek, utváření vemene a má snadné telení.
Pochází z jedné z nejlépe prověřených mateřských linií v USA.
    
February 2004
přeložila Lenka Kahánková, Genoservis a.s. Olomouc