|
Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ all
➝ 357-prirozena-plemenitba-draha-pojistka-na-problemy-s-reprodukci
30.10.2009
Přirozená plemenitba: drahá „pojistka“ na problémy s reprodukcí
Se zavedením inseminace v polovině minulého století vznikly dvě
kategorie býků: býci používáni v inseminaci a býci využíváni v přirozené
plemenitbě. Osborndale Ivanhoe je první býk používaný v inseminaci,
narodil se v roce 1952 a v roce 1958 se začalo s ním
inseminovat. Přesto, že genetický pokrok býků v inseminaci je ověřený
fakt, nadále fungují stáda využívající přirozenou
plemenitbu. Například David Rottinghaus z Kansasu řekl v srpnu 2009
časopisu Holstein International, že prodává 100 až 150 telat býčků do přirozené
plemenitby.
Hlavní nevýhody
Bonny van Ranst, veterinář z obce Puurs, která se nachází v Belgické
provincii, má v Belgii a ve Francii dvě rodinné farmy se 700 kusy dojných
krav. Kupuje pravidelně býky do přirozené plemenitby. Jedna z jeho
akvizic je světově uznávaný býk Poos Stadel Classic. Všichni býci určení
pro přirozenou plemenitbu jsou chováni z praktických důvodů na farmě, která
je vzdálená 20 kilometrů od hlavní stáje. Téměř všechny mléčné krávy
jsou inseminovány.Býci se používají jen na problémová zvířata.
Podle Van Rasta má práce s živými plemenných býky dvě hlavní nevýhody.
Jednou z nich je nebezpečí úrazu či smrti. „Každý rok zemře minimálně
jeden farmář z mléčné farmy po střetu s býkem. Každý zkušený
veterinář by mohl toto tvrzení potvrdit. Speciálně Holštýnští býci mají
mimořádně nepředvídatelný temperament. Za druhé tito býci mají
genetickou nevýhodu. Classic se ukázal jako Top býk a v jednu dobu jsme
měli i velice dobré dcery po O-Manovi,ale většinou jsme měli méně štěstí
na potomky po našich býcích“. Podle Van Rasta práce s vlastními
plemennými býky má řadu praktických nevýhod. „Zařazení býků do přirozené
plemenitby není automatické. Před jejich využitím by jste měli
zkontrolovat kvalitu jejich semene a musíte počítat s tím, že nemusí
být dobrá. Dále, pokud máte býky ustájené během zimy na roštech, odnáší
to jejich paznehty a nohy. Jestliže nepodchytíte tento problém hned na začátku
budete se potýkat s nižší plodností“.
Alternativy
Míra využívání přirozené plemenitby se liší podle země a kraje.
Steffen Feurich pracuje pro Německou šlechtitelsko firmu Masterrind a má několik
překvapivých statistických poznatků z východní spolkové země Sasko. „V roce
2007 přirozená plemenitba tvořila 1,9% z celkové inseminace. V roce
2008 její podíl tvořil 2,5% a i když zatím nejsou žádná oficiální čísla
k dispozici očekáváme, že v tomto roce bude nárůst přirozené
plemenitby výrazný“. Jako důvod pro tento nárůst přirozené plemenitby
uvádí nízkou cenu mléka. „Donedávna byli býci z přirozené
plemenitby připouštěni na krávy, které nemohly po 3 nebo 4 inseminaci zabřeznout,
nyní zootechnik připouští býka na 2. nebo 3. inseminaci. Zootechnici stále
častěji kupují levné býky“. Podle Feuricha omezené využívání přirozené
plemenitby v Sasku pramení z historie, protože státní plemanářská
služba bývalé DDR správně prosazovala výhradně inseminaci k dosažení
největšího genetického pokroku. Feurich: „Farmáři mají toto pravidlo stále
zafixované. Neznamená to, že v Sasku nejsou problémy s březostí
v mléčných stádech. Hlavním důvodem přirozené plemenitby jak na
velkých tak na malých farmách je nedostatek zkušených zaměstnanců, kteří
jsou dobře proškoleni na vyhledávání říje. Z tohoto důvodu firma
Masterrind začala provozovat plemenářské služby. Farmář si může najmout
naše specialisty, kteří pravidelně ve stádech detekují říje. Navíc naši
inseminační technici jsou stále proškolováni a upřednostňují býky s dobrým
zabřezáváním. Například býk Enoro syn Encora se díky dobrému zabřezávání
velice hodně používal letos až v Mexiku během horkých letních měsíců“.
Prázdná peněženka
Bennet Cassell, profesor ústavu mlékárenského na technické univerzitě v Blacksburgu
ve Virginii napsal mnoho článků o reprodukci. Cassell sice nemá oficiální
statistické výsledky využívání přirozené plemenitby v USA. „ Z mých
shromážděných dat vím, že 20% podíl dcer ve stádě po býkovi z přirozené
plemenitby není výjimkou“. Podle Cassella by ani nebylo překvapením, kdyby
50% Amerických farmářů mělo plemenné býky. „ Zřejmě tady přirozená
plemenitba funguje jako pojistka. Je pravda, že po býkovi z přirozené
plemenitby může kráva zabřeznout, i když se to nepovedlo po inseminaci.
Chovatelé mléčného skotu si však neuvědomují jak je tato „pojistka“
drahá. V roce 2002 porovnal Cassell celoživotní užitkovost dvou a půl
miliónům Holštýnských krav. Porovnával dcery po přirozené plemenitbě a
inseminaci. „ Porovnání ukázalo rozdíl částky za mléko na krávu od 120
do 140 dolarů. Částka se zvyšuje jakmile farmáři připouští nejlepšími
prověřenými býky. Bohužel tyto peníze nejdou přímo z kapes
zootechniků, proto se dosud připouští býky z přirozené plemenitby.
Pokud by byl tento aspekt zohledněn a manažeři farem by byli více placeni za
ekonomiku provozu, procento inseminace by určitě vzrostlo“. Tvrdí profesor
Cassell.
Nový trend
Pomocí genomických testů farmáři mohou teoreticky snížit škodu způsobenou
plemenným býkem, který zhoršuje genetický pokrok. Cassell se však nedomnívá,
že by se tato možnost stala každodenní praxí.“ Velice podstatným důvodem
přirozené plemenitby je reprodukce. Bohužel plemení býci jsou často pouhým
nástrojem reprodukce a ne řešením. Nikdy jsem nechtěl přijmout názor, že
plemenný býk je řešením problémů s reprodukcí; lepší alternativa
je vždy inseminace. Pokud má stádo horší březost po inseminaci, hledáme
odpověď na tento problém ve zdravotním stavu zvířat, ve výživě, v úmrtnosti
telat, v evidenci nebo v jiných problémech způsobených celkovým
managementem stáda. Ani zdaleka nejsou všechny farmy obdařeny skutečně dobrými
zaměstnanci, kteří jsou motivováni a školeni na vyhledávání říjí a
pamatují si čísla kra, které se běhají. Tento nedostatek se zdá být základem
pro nový trend. Vzrůstá počet farem, které využívají synchronizační
programy. Myslím si, že tento trend zvyšuje možnost inseminovat dobrými býky.
Kromě toho práce s plemennými býky není lehká jak se zprvu může zdát.
Jsou nebezpeční, není lehké je fixovat a manipulovat s nimi“.
Naučte býky respektu.
Heinz Schildmeier pracuje 30 let s plemennými býky v plemenářské
firmě OHG v Německu. „Myslíte si, že Holštýnští býci jsou
nebezpeční“? „Ano, obecně bych práci s nimi popsal jako nebezpečnou.
Někteří mají velice klidnou povahu, zatímco jiní nejsou tak milí.U nás
na stanici máme například býka Ramose který je klidný jako ovce.Oproti
tomu Lancelot je daleko více nervózní. Práce s býkem, který má 2 až
3 roky je velice složitá.
Je bezpodmínečně nutné, aby vás býci respektovali hned od samého začátku.
Jakmile si s vámi budou chtít hrát, musíte jim ukázat kdo je tady pánem
a toto není možné pokud nemají nosní kroužek.
I když jste dosáhli jejich respektu, měli by jste se vždy držet před nimi
na pozoru. Toto pravidlo obzvlášť platí ve stádech s přirozenou
plemenitbou. Plemenný býk ve skupině krav si bude vždy chtít své stádo
chránit“.
Každopádně platí, že inseminační dávka ještě nikdy nikoho neušlapala
k smrti.
Podle časopisu Holstein International přeložila Ing.Jitka Černínová
|