Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ all
➝ 360-komponenty-mleka-a-zisk
17.03.2007 Komponenty mléka a ziskProspěšnost výrobního ukazatele EMC, je poměrně novou hospodářskou
disciplínou v dnešním moderním mlékárenském průmyslu. Ukazatelé působící
jako barometr faremních nutričních programů, ale i opatření vedoucí k celkové
pohodě dojnic napomáhají ošetřovatelům fungovat více výhodně a efektivně.
Souborem, který nejlépe představuje celkový výkon mléčných krav, je
sestaven z hodnot shrnující mléčnou kvantitu, obsah mléčného tuku a
bílkovin do jedné použitelné číslice ECM= (mléko lb x 0,327) + ( mléčný
tuk lb x 12,95) + (protein lb x 7,2). Hodnocení a vzájemné porovnávání
jednotlivých složek poskytne základ pro správné rozhodnutí. Mléčné komponenty a sledování výrobní produkce dojnic v prvním týdnu
po otelení je znamenitým nástrojem pro určování efektivnosti. Mléčná
analýza je schopna odhalit abnormálně vysoký obsah mléčného tuku a normální
hodnoty mléčných proteinů, signalizuje nadměrnou mobilizaci tělesného
tuku, potlačenou chuť nebo možné ztučnělé játra. Holštýnky v prvním
testu na obsah mléčného tuku po otelení s hodnotou vyšší než 5.0 %
upozorňují na subklinickou ketózu. Krávy, které v testu prokazují limit
nad 6.0 % tuku by měly vést k úpravě krmiv zaprahlým, nebo oteleným dojnicím.
Nadmíru podávána krmiva zaprahlým dojnicím se projeví zesílením
degenerace ztučnělých jater nebo se vyvine jaterní choroba z důvodu nadměrné
mobilizace uloženého tělesného tuku. Jejich chuť k příjmu krmiva se
snižuje, čím více se NEFA mobilizuje, vede k poklesu metabolismu ketonů,
posunutí slezu, nebo v prudkých případech k paralýze. Upravit krmnou dávku zaprahlým dojnicím Přechodná krmná dávka je často kritická, kdy otelené krávy mají nízký výkon po prvních 30 dnech po otelení. Zaprahlé krávy, které dostávají denní krmný příděl obsahující více než 1.43 megCal/ kg NEL poukazují na negativní působení na příjem krmiva po otelení. Toto může směřovat k nahromadění škodlivých metabolických pochodů. Uzavření zaprahlých krav ve stísněných podmínkách nebo tepelném stresu pravděpodobně bude demonstrovat podobné následky v chuti k příjmu krmiva. Nízký mléčný tuk (< 3,2 %) a mléčné bílkoviny ( <2,9%) v testech prováděných v době těsně po otelení mohou poukazovat na další problém, jako například špatný tělesný stav v období telení. Od té doby krávy vstupují do negativní energetické rovnováhy po otelení, protože nemají tukové rezervy pro syntézu. V tomto případě výměna krmného přídělu zaprahlým dojnicím asi nevyřeší tuto spornou otázku. Tělesný stav musí být zhodnocen dříve před zaprahnutím, v době předchozí laktace. Malé tělesné skóre v pozdní laktaci poukazuje, že je potřeba změnit plán výživy. Dietní kation-aniontové rozdělení před termínem otelení je rozhodující
součástí pro kontrolu přechodného stádia krmení gravidních krav. Krávy, které konzumují nadměrné množství zrnin v poměru k objemným
krmivům mají zvýšené riziko bachorové acidózy. Zvýšení zisku Mléčné složky mohou být zvyšovány dvěma způsoby: Optimální dávky píce upravené na příslušnou délku můžou
maximalizovat obsah mléčného tuku. Dávky krmení mohou být také vyjádřené
určitým poměrem aminokyselin ke zvýšení obsahu mléčné bílkoviny ( například
3:1 lysinu k metioninu). Toto je další problém k vyřešení pro odborníka
na výživu, než jakékoliv další výrobní otázky. Jakmile je bachorová
acidóza vyléčená, mnoho expertů je v rozpacích. Závěr Kontrola mléčných složek na farmách je znamenitý nástroj pro zvýšení
rentability. Donald E. Sanders, DVM, Dip ACT, PAS, The Ohio State University Large Animal Field Services, Marysville, Ohio 43040, USA technical advisor to Page and Pedersen International Ltd, 158 West Main Street, Hopkinton, MA 01748, USA Přeložila Ingrid Štěpánová |
|
|