Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ all
➝ 368-jak-krmit-pro-dobre-slozky
18.11.2007 Jak krmit pro dobré složky?Když mléčný tuk a bílkovina jsou nízké, nejdříve se podívejte co krmíte a jak krmíte. Způsoby krmení mají hlavní vliv na množství tuku a bílkoviny v mléce.
Výživářské strategie, které optimalizují funkci bachoru také vedou k větší
produkci mléka a složek.Například , lidé kteří používají informace z KU
mají daleko lépe propracován krmný program na svojí farmě.Používáním
individuálních výsledků a průměrných výsledků stáje vám umožní
sledovat skupiny krav podle počtů laktací a podle počtu dní v laktaci.Motivující
pro farmáře je samozřejmě lepší zpeněžení mléka s lepšími
komponenty.Strategie , které ovlivňují složky mléka zahrnují optimální přísun
v bachoru rozpustného dusíku a adekvátní množství NDF z objemu,
speciálně u krav na začátku laktace. Tuk v pohybu… Změny v krmné dávce mohou ovlivnit tučnost mléka v intervalu
0.1 -1 %.Proto je důležité porozumět tomu, jak jsou formovány mastné
kyseliny a jak krmná dávka ovlivňuje jejich koncentraci v mléce. Co se může stát ? Bachorové bakterie nasytí většinu nenasycených vazeb mastných kyselin v tucích, které přicházejí do bachoru . V některých případech , bachorové bakterie nenasytí všechny z nenasycených mastných kyselin.Také v některých případech plně nasycené mastné kyseliny s trans konfigurací mohou bachor opustit a jejich velké množství ve střevech vede k depresi mléčného tuku.Je to proto, že syntéza tuku ve vemeni z těkavých mastných kyselin s krátkým řetězcem je inhibováno právě těmito trans mastnými kyselinami. Co způsobuje větší koncentraci trans mastných kyselin v tenkém střevě?- Pokud jsou krávy krmeny dietou obsahující velké množství v bachoru rozpustných nenasycených mastných kyselin, více trans mastných kyselin může vycházet z bachoru . Pokud krávy mají problém s acidózou tím více trans mastných kyselin z bachoru odchází. Jedním z hlavních příznaků acidózy je pokles poměru k. octové a propionové. To rovněž napomáhá dalšímu úniku trans mastných kyselin z bachoru a snižuje koncentraci mléčného tuku. Dobré trávení vlákniny u krávy je výsledkem zkrmováním vysoce stravitelného objemu a vedlejších produktů potravinářského průmyslu, kontrolou acidity bachoru, prevence třídění krmiva , sledováním množství v bachoru dostupných tuků v krmivu a zajištění adekvátního množství v bachoru dostupného dusíku a aminokyselin. Krmné tuky jsou dodávány do krmné dávky, aby se uspokojila hlavní potřeba energie a maximálně zvýšila syntézu mléčného tuku, ale to také může mít za následek větší produkci mléka beze změny v produkci tuku. Rostlinné a živočišné zdroje tuku dodávají nenasycené mastné
kyseliny do bachoru. Tuky v semenech, jako jsou sojové boby a bavlník
jsou pomalu rozpustné v bachoru. Tyto pomalu dostupné nenasycené mastné
kyseliny se před opuštěním bachoru změní na nasycené. Pravděpodobně ,
pokud je krmeno velké množství celých semen, Tuky mohou opustit bachor jako
částečně saturované trans mastné kyseliny, které mohou způsobit k poklesu
tučnosti mléka.Pokud zkrmujete rostlinné oleje , některé z nich mohou
rovněž opustit bachor jako trans mastné kyseliny a potenciálně ovlivnit
syntézu tuku. Kdy můžete mít problémy s nízkou tučností:
Subklinické, nebo chronické bachorové acidózy často vedou k poklesu tučnosti. Acidóza je nejlépe popsána jako syndrom doprovázející poruchy fermentace v bachoru.To doprovází pokles pH bachoru pod 5.5 . Délka času , kdy pH je pod 5.5 je kritická. Plesnivé krmivo má také negativní vliv V mnoha případech jsou bachorové problémy typické pro krmení
vysoce rozpustných uhlovodíků v dávce nebo nedostatek efektivní vlákniny
. Může to být i kombinací obou faktorů. Zde jsou nejčastější faktory , které vedou k acidózám :
Jak můžete zjistit, zda vaše krávy mají acidózu?
Je zde dlouhodobý efekt acidózy na tuk a bílkovinu.Jeden případ acidózy
na počátku laktace redukuje složky další 3 měsíce . Kvalita objemu ovlivňuje množství energie , kterou krávy dostávají.Proto je třeba dělat rozbory nových objemných krmiv, které se budou zkrmovat.To vám pomůže dostat další informace , že snížení tuku může být způsobeno velkým množstvím zkrmovaných uhlovodíků v dávce, nebo neadekvátním přísunem energie v dávce s nízkou kvalitou objemných krmiv. Hoards Dairyman 9/07 |
|
|