|
Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ all
➝ 63-rozdily-v-sestavovani-a-spotrebe-krmne-davky
06.12.2007
ROZDÍLY V SESTAVOVÁNÍ A SPOTŘEBĚ KRMNÉ DÁVKY
odhadu spotřeby krmné dávky i k jejímu sestavení je nutné uskutečnit mnoho
kroků a procedur. Krmivo, krmiči, míchací vůz, krávy a management stáje mají
významný vliv na úroveň změn mezi dvěma potenciálními dietami.
Specialisté na výživu věnují hodně úsilí a času při sestavování krmných dávek
pro své klienty. I při důsledném zpracování se výsledek může děsivě lišit stáj
od stáje. (viz graf č.1).
Ačkoli v tak velkém počtu farem jsou rozdílné
podmínky (komfort stáje, hygiena, kvalita vody, větrání, zaměstnanci, atd.),
také vliv produkce; je zde také mnoho oblastí v krmivářském managementu, který
má silný vliv na úspěšné sestavení krmné dávky.
Existují aspekty, které jsou
majoritními faktory zvyšující rozdíly mezi sestavenou a spotřebovanou krmnou
dávkou. Tyto aspekty jsou tři : krmivo, krmič a krávy a mají největší potenciál
pro úpravu sestavy krmné dávky, jelikož vycházejí ze skutečné spotřeby .
Různé složení krmné dávky
Poradci pro výživu mají při svých výpočtech
odpovědnost za uvedené nutriční složení jednotlivých krmných položek.
Pro
koncentrovaná krmiva jsou při sestavování krmných dávek často používané
tabulkové hodnoty. To je akceptovatelné do té doby, kdy je hodnota udaná v
tabulce přesná a odpovídá danému krmivu. Některé koncentráty mají větší
variabilitu ve složení než jiné.
Krmiči by měli sledovat přiváženou komoditu
a kontrolovat její kvalitu ještě před vykládkou. Jde o zejména o výskyt plísní,
různá další kontaminace, zapaření, hniloba, obsah sušiny. Měli by se zaměřit
tedy hlavně na barvu krmiva, teplotu a vůni. V případě zjištěných nedostatků se
náklad vrací zpět.
Píce a zejména senáže velmi snadno podléhají změnám.
Stupeň těchto změn ovlivňuje způsob sklizně a uskladnění. Nejmarkantnější změny
při skladování objemných krmiv zasahují obsah sušiny a chemické složení.
Pro odhad potenciálních změn bylo testováno 11 kukuřičných siláží a 9 senáží
z devíti farem v New Yorku. Vzorky byly odebrány na šesti farmách ručně, na
dvou farmách pomocí nakladače a na zbývající farmě frézou.
Vzorky byly
označeny podle oblasti uložení v silu, tj. vrchní, střední a spodní části, aby
se mohly porovnat se vzorkem komplexním. Z každé části sila byl daný vzorek
odebrán třikrát.
Krmivo odebrané z každé sekce bylo důkladně promícháno a
znovu byl odebrán vzorek v množství 5-10 % z původního vzorku. Tento vzorek byl
opět pečlivě promíchán a finálně analyzován chemickými postupy na obsah sušiny,
ADF, NDF, CP, kyseliny mléčné a VFA.
Přibližně byly pro tyto testy použity
tři litry vzorků.
Pro vyhodnocení přesnosti těchto testů byla použita dvě
testovací sila (první se senáží, druhé s kukuřičnou siláží).
Testovací
procedury byly dále opakovány pro každý vzorek získaný z dané sekce sila. Tyto
vzorky byly zkoušeny třikrát pro obsah sušiny a NDF a jednou pro ADF, CP,
kyselinu mléčnou a VFA pro srovnání přesnosti laboratorních postupů. Výsledky
byly velmi přesné (viz graf č.2).
Senáž prokázala větší náchylnost ke změnám než kukuřičná siláž
(viz.tab.). Nejvíce variability prokázala sušina. Může se stát, že v jednom
nákladu krmiva bude rozdílná kvalita. Toto je odvislé od péče o otevřenou
silážní věž a o vyskladněné krmivo ( déšť, sníh, mráz).
Personál, který se
stará o krmení mléčného skotu, si musí být vědom těchto změn a podle toho
dotvořit krmnou dávku.
Technické zajištění minimalizace změn píce v silážních
věžích či jámách a vacích by mělo spočívat i v pravidelné kontrole kvality pokud
možno ze všech sekcí sila.
Pravděpodobně nejideálnější metoda pro odebírání
píce ze sila pro účely testování je uvedena výše. Pomocí silážního nakladače
kopeme uprostřed sila, získané krmivo promícháme v míchacím voze, vyložíme,
odebereme vzorek, znovu mícháme a finálně analyzujeme.
Frekvence testování na
sušinu laboratorními metodami je u každé farmy rozdílná. Jako minimum se uvádí
testování na obsah sušiny jedenkrát týdně a měsíčně by se měly provádět
kompletní laboratorní analýzy.
Tabulka : odchylky mezi 9 testovanými
senážemi a 11 kukuřičnými silážemi.
Senáž
SUŠINA
CP
ADF
NDF
NEL
KYSELINA
MLÉČNÁ
KYSELINA
OCTOVÁ
VFA
Minimální odchylka (%)
5,2
3,3
1,1
5,4
1,6
5,2
25
7
Maxim.odchylka (%)
44,7
52,1
20
24,8
20
646
163
287
Průmrná odchylka (%)
21
17,6
10,7
14,7
9,9
112
72
69
Střední odchylka (%)
19,4
9,5
9,9
14,4
9,3
57
50
38
Kukuřičná
siláž
Minimální odchylka (%)
1,3
2,5
2,3
0,5
1,4
3,8
11,2
0,1
Maxim.odchylka (%)
55
29,5
18,3
18,6
5,6
48,7
131
41,3
Průmrná odchylka (%)
12,3
11
8,4
8,6
3,1
25,6
53,7
20,5
Střední odchylka (%)
8,3
10
8,6
8,4
2,8
26
29,9
21,4
Odpovědnost krmičů
Výkon krmičů je hlavní komponent
v přesné přípravě krmiva. Krmič si musí být vědom, že i zdánlivě malé „věci“
mohou mít obrovský vliv na zvířata. Zejména by se měli orientovat v těchto
bodech :
· Sušina – co to je, proč je důležitá a jak se vypočítá. Podle
Bucholtze (1999) má většina krmivářů malé znalosti ve výpočtech sušiny.
·
Odebírání siláže či senáže – s minimální narušenou plochou a ztrátou
krmiva.
· Příprava – ideální je před krmením hmotu promíchat, přeskupit.
·
Méně kvalitní siláž se může vyskytnout na vrcholu a po stranách sila.
· Vliv
méně kvalitního krmiva na zvíře.
Příprava krmiva
· Určit nejlepší pořadí složek.
·
Přesnost při nakládání složek do míchacího vozu.
· Přesnost míchacích operací
– čas, rychlost.
· Provoz míchacího vozu.
Být krmičem je obtížné, je to vysoce důležitá pozice ve většině farem. Více
úsilí by se mělo věnovat usnadnění této práce při dosažení žádoucích výsledků.
Míchané složky jsou buď nakoupeny nebo vyrobeny přímo na farmě, což výrazně
urychluje práci krmiče i přesnost. Krycí plachta míchacího vozu by měla být
přesně upnuta a řidič by měl mít možnost ji za jízdy kontrolovat. Displej váhy
by měl být viditelný z traktoru a váha by měla být vynulována před každým
naložením dalšího komponentu. Samozřejmě existují softwarové systémy, které
nabízejí mnoho dalších funkcí. Tyto systémy zvyšují přesnost práce krmičů i
jejich odpovědnost. Obsah sušiny či krmná dávka může být aktualizována přímo
krmičem. Změny v obsahu sušiny se promítnou do všech krmných dávek. Systémy jsou
vybaveny velkým a přehledným váhovým displejem.
Tento systém je také schopen
přesně zaznamenat, který komponent byl přidán, v jaký čas a v jakém množství.
Ukládá čas naložení jednotlivých krmiv, čas potřebný pro úpravu krmiv a celkový
míchací čas. Systém zajistí přesný obsah sušiny v krmné dávce a pomáhá redukovat
ztráty krmiv.
Management stáje
Při podávání vícesložkové krmné
dávky si krávy mohou začít třídit krmivo – signalizují to „díry“ v předloženém
krmivu, jedno krmivo je zcela „vybrané“, jiné takřka zůstává. Můžeme si všimnout
změn v konzistenci trusu, obsažené kousky krmiva.
Hodnocení trusu může být
celkem subjektivní. Pomocí drátěnéné sítě s velikostí ok 0,16 cm v dřevěném
čtvercovém rámu o velikosti 40 cm a hloubce 7,6 cm můžeme zjistit, jestli
dochází k třídění krmiva. Přibližně 1,5 šálku trusu nashromážděného z
reprezentativního vzorku dáme na síto a jemně promýváme vodou. Výsledkem by měl
být stejně vypadající zbytek trusu po celé ploše síta. Není-li tomu tak,
pravděpodobně dochází k třídění krmiva.
Třídění krmiva může být zapříčiněno
velmi nesourodou krmnou dávkou. Dlouhé části jsou selektovány nejdříve. Selekce
krmiva může vést až k subakutní bachorové acidóze.
Třídění se můžeme vyhnout
nepodáváním nadměrně dlouhých a velkých částí krmiva. Seno či sláma by neměli
být delší než 2,5 až 5 cm. Zvlhčené krmivo, které se „slepí“ dohromady, také
pomáhá zamezit selekci krmné dávky.
Chutná krmiva jsou méně vybírána než ta
méně chutná. Proto se s úspěchem využívá melasy jako zchutňovadla krmné
dávky.
Důležitou zásadou managementu stáje je zakládat krmivo po celé délce
krmiště a stejnoměrně.
Skutečná spotřeba krmiva a živin by měla mít od
sestavené krmné dávky odchylku maximálně 5 %. Pokud tomu tak není, je nutné
krmnou dávku upravit.
podle W.Stone, International Dairy
Topics, roč.3/č.5, 2004
přeložila Lucie Rulfová
|