|
Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ all
➝ 68-voda-vyznamny-nutricni-faktor-mlecne-uzitkovosti-nejen-v-letnim-obdobi
06.12.2007
VODA - VÝZNAMNÝ NUTRIČNÍ FAKTOR MLÉČNÉ UŽITKOVOSTI NEJEN V LETNÍM OBDOBÍ
Význam vody pro organismus
Pro mléčnou užitkovost je z
hlediska výživy voda velice důležitou složkou. Je potřebná pro řadu životních
funkcí – podílí se na transportu živin a jiných sloučenin do buněk a z nich
ovlivňuje trávení a metabolismus, je potřebná k vylučování nevyužitých látek
(močí, potem, výkaly), udržuje iontovou rovnováhu v těle a zajišťuje prostředí
pro vyvíjející se plod. Ztráta 20 % z obsahu vody v těle je pro organismus
smrtelná.
Obsah vody u mléčného skotu se pohybuje v rozmezí od 56 do 81% tělesné
hmotnosti. Dojnice na začátku laktace mají vyšší obsah vody (asi 69%), než
dojnice ke konci laktace (asi 62%), u tlustých krav je procento vody nižší než u
dojnic hubených, mladší zvířata mají podíl vody vyšší než zvířata stará.
V organismu se nachází jednak voda intracelulární (2/3 obsahu) a voda
extracelulární (1/3 celkového obsahu). Přibližně 15 – 35% z celkového obsahu je
extracelulární voda přítomna v trávicím traktu, kdy u dojnic na začátku laktace
je podíl, a tudíž i potřeba, vyšší oproti dojnicím na konci laktace.
K
vylučování vody z těla dojnice dochází jednak produkcí mléka, dále močí, výkaly,
potem a vydýcháváním. Z hlediska dostatečného přísunu vody pro zvíře je nutné si
uvědomit, že kráva s denní užitkovostí 33 l ztrácí mlékem 26 – 34% vody z
celkového denního příjmu. Z jednotlivých vlivů, které působí na vylučování vody,
je třeba brát v úvahu příjem sušiny, procento sušiny krmné dávky a
stravitelnost. Úbytek vody močí je velice různý a pohybuje se od 4,5 do 35,4
litrů denně u dojnic s užitkovostí 35 kg mléka, u dojnic stojících na sucho je
toto rozpětí 5,6 až 27,9 litrů.
Úbytek vody močí je závislý na několika důležitých
faktorech:
- dostupnost vody pro zvíře
- množství vstřebané
vody
- obsah dusíku v moči vylučovaném
- obsah draslíku v moči
vylučovaném
O ztrátách vody rozhoduje též sušina a složení krmné dávky, přičemž čím větší
je podíl píce v krmné dávce, tím vyšší je úbytek vody.
Poslední formou úbytku
je vylučování potem, slinami a výparem a tvoří asi 18% z celkových ztrát.
Příjem vody
Přibližně 83% celkového denního příjmu vody
získává dojnice pitím, zbylých 17% tvoří voda v krmivu, popřípadě voda z
metabolismu živin (nejméně významné). Na vlivy na příjem vody nejsou zcela
totožné názory. Existuje celá řada faktorů, které zde působí – dostupnost volné
vody, příjem sušiny, užitkovost zvířat, sušina krmné dávky, vliv teploty
prostředí a mikroklimatu ve stáji. Otázka příjmu sodíku se ukazuje pro příjem
vody jako nejméně ovlivňující faktor, pouze volný přístup k tomuto prvku zvyšuje
příjem vody o 0,05 litrů denně na 1 gram přijatého sodíku. Co se týká úlohy
sušiny krmné dávky, v rozpětí 50 – 70% nejsou velké rozdíly v příjmu vody, ovšem
při sušině krmiva od 30 do 50% se příjem vody snižuje.
Kvalita vody
Pro dostatečný příjem vody je rozhodující
nejen její dostupnost, ale významná je i kvalita. Tuto lze hodnotit podle pěti
základních kritérií:
* organoleptické vlastnosti (chuť, vůně)
*
fyzikálně-chemické vlastnosti (pH, celková rozpustnost pevných látek, obsah
kyslíku, tvrdost vody)
* přítomnost toxických látek (těžké kovy, toxické
minerály, organofosfáty, uhlohydráty)
* nadbytek minerálů a jejich sloučenin
(N, Na, S, Fe)
* mikrobiologická kvalita
Z hlediska tvrdosti vody lze říci, že tvrdší voda snižuje příjem a tudíž i
užitkovost dojnic. Sulfáty obsažené ve vodě nejsou zatím příliš přesně
definovány, přesto se doporučuje, že jejich obsah by pro telata neměl překročit
500 mg v jednom litru a pro dospělý skot 1.000 mg.
Při vyšším obsahu sulfátů
se snižuje obsah mědi v plasmě a játrech, způsobuje také nižší hmotnost telat
při odstavu. Sulfát železa výrazně snižuje příjem vody oproti jiným sulfátům,
které působí nejprve projímavě, později si na ně skot zvykne.
Z teorie do praxe
Pro vytvoření optimálního komfortu
chovu dojnic a dosažení vysoké užitkovosti lze teoretické znalosti významu vody
ve výživě shrnout do několika následujících opatření, které by měl chovatel
zajistit:
1. dostatečný zdroj kvalitní pitné vody;
2. potřebný počet a
umístění napajedel na jedno zvíře (komfortní stav = 5 cm napájecí hrany na
dojnici);
3. tlak vody v rozvodovém řádu;
4. vhodný typ napaječek – pro
dojnice je vhodnější přístup k volné hladině oproti napaječkám míčovým či
miskovým, nevhodná je kombinace různých typů napajedel v jednotlivých
skupinách;
5. optimální teplotu vody – dojnice dávají přednost teplotě vody
18 – 28 stupňů (temperování vody v zimním období, zamezit přehřívání
vody);
6. maximální příjem sušiny krmné dávky – existuje pozitivní korelace
mezi příjmem sušiny a počtem krmení či přihrnování k příjmu vody;
7. hygienu
napájecích zařízení – pravidelná údržba;
8. mikroklima ve stájích – v letních
měsících bývají stáje mnohdy přehřáté, dominantní dojnice „obsadí“ prostor u
napaječek, kde se ochlazují, a znemožňují ostatním zvířatům přístup k
vodě.
Závěrem lze konstatovat, že dostupnost a kvalita vody hrají
důležitou úlohu ve výživě zvířat. Zasluhuje si každodenní pozornost a je jednou
z oblastí, kde lze hledat rezervy ve zvyšování mléčné užitkovosti.
Vladimír Musil, Genoservis – poradenství, s.r.o.
|