Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ all
➝ 69-jak-zkrmovat-vlastni-sojove-boby
06.12.2007 JAK ZKRMOVAT VLASTNÍ SOJOVÉ BOBY?Zdá se, že i u nás se začíná pěstovat sója ve větším měřítku. Proč ne, vždyť i v podmínkách Ostravska lze dosáhnout v dobrém roce výnosu 2,8 t/ha a udělat zisk. Je to umožněno novými hybridy, oteplováním, snahou ušetřit za bílkovinná krmiva a také nadšením pro novou věc.
Při pohledu na plochy oseté sójou mě napadlo, jestli je u nás vůbec známá
technika přímého zkrmování sójových bobů pro skot. Vždyť roky se u nás krmilo
jen extrahovanými šroty a krmení praženými sojovými boby jsme mohli pozorovat
jen při návštěvách severoamerických farem. Sojové boby jsou přitom krmivem s
vysokým obsahem tuku, energie a bílkoviny, která má vyrovnaný profil
aminokyselin. Surové (tepelně neupravené) boby se zkrmují kravám v množství 1,4 – 2,3 kg/den (max. 9% sušiny krmné dávky), v jadrné směsi se můžou použít do 20%. Pokud se zkrmuje větší množství, může dojít, díky vysokému obsahu tuku v bobech, k potížím s trávením vlákniny a ke snížení tuku v mléce. Boby je nutno před krmením šrotovat, tento šrot však nelze již skladovat déle jak týden z důvodů rozkladu tuků enzymem lipázou, který se dá inaktivovat jen ohřevem. Pokud zkrmujeme surové boby, nelze v dávce použít močovinu. Tepelně neopracovaná sója totiž obsahuje ureázu, která močovinu rychle rozloží a krmení čpící čpavkem by tak pro krávy nebylo atraktivní. Dalším omezením pro surové boby je obsah antiproteinových faktorů (např. trypsin inhibitor), které lze vyřadit opět jen tepelným opracováním. Pokud jsou součástí krmné dávky surové boby, doporučuje se nahradit část pufru (bikarbonátu sodného) oxidem hořečnatým (magnovit) v množství 100g/ks/den. Magnovit napomáhá inkorporaci tuku z krmiva do mléka.
Tepelně upravené sojové boby lze krmit do 12% sušiny krmné dávky. Pražením na
speciálních strojích (rousterech) za teploty 148-176oC, při kterém je teplota
uvnitř bobu cca 143oC po dobu max. 45 minut, dojde ke zvýšení procenta by-pass
proteinu z 20% na 60% a k inhibici antinutričních faktorů. Působení teploty po
určenou dobu je velmi důležité, pokud dojde k přehřátí, ničí se bílkovina.
Pražené boby se zkrmují přímo bez šrotování sypáním na žlab, nebo jako součást
TMR. Sušina NL Tuk Vláknina NDFADF Ca P VSŽ NEL % % % % % % % % % MJ/kg 92 38,0 17-20 5,3 12,0 10,4 0,25 0,60 84,0 8,11 100 41,3 18-22 5,8 13,0 11,3 0,27 0,65 91,3 8,82
|
|
|