Homepage poradenstvi clanky all 71-bavlnikove-semeno-v-krmne-davce-pro-vysokoprodukcni-dojnice

06.12.2007

BAVLNÍKOVÉ SEMENO V KRMNÉ DÁVCE PRO VYSOKOPRODUKČNÍ DOJNICE


Asi 70% farmářů v USA používá k výživě dojnic celé bavlníkové semínka. Jestli se budeme ptát PROČ?, odpověď je jednoduchá: Protože je to ekonomicky výhodné a to hlavně díky určitým výživářským vlastnostem bavlníku, které se dají velice vhodně využít při sestavování krmných dávek pro vysokoprodukční dojnice.

Tabulka: Živinové složení celého bavlníkového semene

Sušina(%) NL(g) NEL(MJ/kg) Tuk(g) Vlák.(g) NDF(%) ADF(%) Vápník(g) Fosfor(g) 93 210 9,3 170 240 40,9 30,8 1,4 6,8 100 226 10 183 258 44 33,1 1,5 7,3

Z uvedené tabulky vyplývá, že koncentrace dusíkatých látek je vysoká (jako u špičkové produkční směsi), koncentrace energie je také vysoká (vyšší než u kukuřičného zrna) stejně tak jako koncentrace vlákniny (jako u kvalitní vojtěškové senáže). Takže kombinace jednotlivých živin v bavlníkovém semínku je opravdu velice neobvyklá, protože všechny živiny jsou ve vysoké koncentraci, co je velice výhodné hlavně pro dojnice po otelení a na vrcholu laktace, kdy potřebujeme dosáhnout vysokou koncentraci energie i dusíkatých látek a to současně při zachování zdravotně nutné koncentrace tzv.efektivní vlákniny.
 
Jestliže se blíže podíváme na dusíkaté látky v bavlníkovém semenu, zjistíme, že až 42,6% z nich jsou esenciální aminokyseliny, přičemž koncentrace lysinu k methioninu je v poměru 9,7% k 3,7%, co je optimální poměr 3:1.
 
Co se týče energie, je tvořena hlavně tukem, který má příznivé složení, protože až 25% tohoto tuku je tvořeno nasycenými mastnými kyselinami (s bodem tání nad 39oC), které prochází nezměněny bachorem až do tenkého střeva, čili až 25% z tuku v bavlníku je tzv. bypass tuk.
 
Vláknina v bavlníku je velice zajímavá hlavně z pohledu tzv. žvýkatelnosti, protože i když jde o semena (koncentrát), až 90% semínek dojnice musí přežvykovat a tím se bavlník v bachoru chová jako objemné krmivo (obsahuje tzv. efektivní vlákninu), přičemž má koncentrace živin jako jádro. A právě tato vzájemná kombinace je z pohledu využití bavlníku ve výživě dojnic nejdůležitější, protože nám umožní zvýšit koncentraci živin v krmné dávce a tím dosáhnout vyšší užitkovost  a souběžně i koncentraci tzv. efektivní vlákniny a tím zabezpečit optimální funkci bachoru a maximalizovat produkci mléka a reprodukční ukazatele.
Praxe jenom potvrzuje tyto informace, kdy zařazení bavlníkového semena do krmných dávek dojnic se hlavně projevilo zvýšením % tuku v mléce (efektivní vláknina a 25% obsahu tzv. bypass tuku) a souběžně zlepšením perzistence laktační křivky a reprodukčních výsledků( díky zvýšením celkové koncentrace krmné dávky hlavně tukem.
 
Do krmné dávky můžeme použít celé bavlníkové semeno i s bílými chloupky na povrchu semena (tzv. chlupatý bavlník, který se používá častěji) nebo semeno po odstranění chloupků, kdy slupky semena jsou pak černé.
Doporučené dávkování pro vysokoprodukční dojnice je 1,8 až 3,1 kg na dojnici a den v závislosti na ostatních krmivech použitých při sestavování kompletní krmné dávky.
 
Z pohledu zdravotní nezávadnosti je potřeba zabezpečit sklizeň, manipulaci a skladování tak, aby byla minimalizována možnost pomnožení plísní a jejich mykotoxinů. U bavlníku je známa toxická látka gossypol, která je příčinou vzniku průjmů u dojnic (gastroenteritida) a dle koncentrace v krmivu může být také příčinou embryonální mortality a narození hmotnostně slabších a méně životaschopných telat.

Proto hlavně podmínky skladování bavlníkového semena jsou opravdu velice důležité (zajistit sucho a stín), aby nenastalo sekundární pomnožení plísní, a tím znehodnocení celého krmiva. Jestliže však zajistíme adekvátní podmínky, tak bez problémů můžeme zkrmovat bavlník 2 až 3 měsíce po návozu do skladovacího prostoru.
 
Ve vyspělých chovatelských zemích už farmáři zjistili výhody zkrmování bavlníkového semene dojnicím a můžeme říct, že bavlník si vybojoval zaslouženou a mnohdy nenahraditelnou pozici v krmných dávkách vysokoprodukčních dojnic. Nyní máme možnost i my získat svoje vlastní zkušenosti s tímto výživářsky velice zajímavým krmivem přímo na našich zemědělských podnicích.
 
Jozef Trajlinek, Genoservis, a.s. Olomouc