|
Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ all
➝ 94-stres-tepelny-stres-v-chovu-dojnic
06.12.2007
STRES, TEPELNÝ STRES V CHOVU DOJNIC
Omezení vlivu stresu v chovu dojnic a dosažení zlepšení zdravotního stavu,
zlepšení reprodukce, zvyšování užitkovosti znamená i zlepšení ekonomiky výroby
mléka.
Všeobecný adaptační syndrom
Působení stresorů
vyvolává v organismu nespecifické reakce, které se nazývají všeobecný adaptační
syndrom. Všeobecný adaptační syndrom probíhá v těchto fázích :
- alarmová
reakce, kdy organismus mobilizuje všechny energetické rezervy, tlumí zánětlivé a
imunologické procesy a působí na kardiovaskulární soustavu. Toto působení je
rychlé, což umožňuje přežít kritickou situaci i za cenu hospodárnosti a po jejím
překonání je organismus připraven k obnově poškozených tkání a k specifickým
adaptačním procesům.
- stádium rezistence – je zvýšená sekrece
glukokortikoidů, tedy zvýšený protizánětlivý účinek a katabolismus bílkovin a
zvýšená glukoneogeneze. Kumulování stresu v této fázi dále vede k potlačování
imunitních reakcí, snižování aktivity leukocytů a proteoanabolické činnosti.
Dochází postupně ke snížení rezistence k infekcím a ke zpomalení hojení
ran.
- stádium vyčerpání – nastává při přetrvávajícím působení silného
stresoru, následkem čeho obranný mechanismus organismu selže. Projevy tohoto
stádia jsou podobné jako při alarmové reakci, ale rezervy organismu jsou již
vyčerpané, zvyšují se projevy katabolismu bílkovin a vyvíjí se hormonální
insuficience. (Koloman a kol. 1990).
V souvislosti s působením intenzivnějších stresorů a některými změnami
probíhajícími v organismu dochází ke zvyšování vnímavosti k infekčním a
metabolickým onemocněním, snížení produkce a zhoršení reprodukčních ukazatelů.
Mezi stresory zaujímá v chovech skotu významné místo působení tepelného
stresu.
Proč řešit tepelný stres ?
V analýze vypracované z
podnětu Evropské unie se uvádí: Vinou pokračujícího znečišťování ovzduší se
dramaticky zvyšuje tempo oteplování kontinentu. Podle materiálu zveřejněného BBC
vzrostla ve 20. století v Evropě teplota v průměru o 0,8°C, přičemž v letech
1990 až 1999 bylo nejtepleji. Tento trend má v budoucnu pokračovat a vývoj
teplot v průběhu posledních let naznačuje, že je třeba tyto nepříznivé prognózy
nepodceňovat.
Déletrvající intenzivní vysoké teploty představují stresový faktor narušující
normální fyziologickou rovnováhu těla zvířete, zvláště rovnováhu energetickou,
hormonální, termální a vodní .
Tepelný stres narušuje homeostázi zvířat
vyvoláním termoregulačních reakcí sloužících pro udržení tepelné bilance. K
těmto termoregulačním reakcím patří redukovaný příjem krmiva, redistribuce
krevních zásob a zvýšený výdej tepla evaporací (dýcháním, pocením). Následně
dochází ke změnám v trávících funkcích, absorpci živin a metabolismu, v
acidobazické rovnováze a v produkci. Ve snaze přizpůsobit se déletrvajícímu
období tepelného stresu zvířata modifikují veškeré procesy, které zvyšují
produkci tělesného tepla.
Nemožnost udržet homeostázi při vysokých teplotách
může vést až dokonce k úhynu. To je zejména nebezpečné u laktujících dojnic,
které jsou na tepelný stres obzvláště citlivé vzhledem ke značné vnitřní
produkci metabolického tepla v souvislosti s laktací. Laktace tedy představuje
pro zvířata značnou tepelnou zátěž.
Mnohé fyziologické reakce na tepelný stres jsou v podstatě strategiemi pro
udržení normální tělesné teploty. Například redukce příjmu sušiny má za následek
redukci množství tepla vytvořeného při bachorové fermentaci a lepší udržení
tepelné bilance. Tyto reakce však na druhé straně mohou způsobit pokles produkce
až rozvoj metabolického onemocnění, případně rozvoj infekčního onemocnění v
důsledku oslabení imunitního systému.
Například redukce příjmu sušiny má za
následek pokles příjmu živin, což může mít za následek lipomobilizaci a rozvoj
ketoacidózy.
Tepelný stres a reprodukce
Za vysokých letních teplot je
pozorován sezónní přechodný pokles fertility.
Tepelný stres může negativně
ovlivnit reprodukci plemenic skotu buď přímým působením zvýšené tělesné teploty
a kompenzačních mechanismů na reprodukční soustavu plemenice nebo sekundárně
vlivem následného onemocnění, které bylo tepelným stresem odstartováno. Hranice
mezi těmito principy je mnohdy málo zřetelná, pro praktické řešení problému je
nutné diagnostikovat primární faktor negativního působení.
Přes vysokou teoretickou znalost funkčnosti systému hypothalamus – hypofýza –
gonády se za poslední roky parametry vyjadřující úroveň reprodukce zhoršují.
Tento trend není záležitostí pouze českého zemědělství, ale základní reprodukční
ukazatele se rok od roku zhoršují na celém světě. Například ve Spojených státech
amerických poklesla březost krav po 1. inseminaci za posledních 25 let z 50 na
37%.
Plodnost je v negativní korelaci s vysokými teplotami prostředí,
snížení plodnosti za vysokých teplot je primární reprodukční reakcí na tepelný
stres. Vysoké teploty zhoršují reprodukční schopnosti zvláště u laktujících
dojnic, které ve snaze snížit produkci tělesného tepla redukují nejenom příjem
krmiva a mléčnou produkci, ale ze stejného důvodu redukují i svoji reprodukční
aktivitu.
Postup při řešení omezování vlivu stresu na produkci mléka reprodukci
a zdravotní stav dojnic
Řešení problematiky stresu v chovu dojnic
vyžaduje teoretické znalosti a praktické zkušenosti v komplexu souvislostí.
Řešení vždy spočívá ve volbě kompromisů a liší se podle konkrétních podmínek
chov od chovu. Proto lze doporučit chovatelům konzultovat řešení s odborníky,
jejichž úkolem je především pomoci managementu v otázkách volby správného
přístupu k danému problému; co je vhodné pro jeden podnik, nemusí mít efekt
jinde. Úkolem poradenské služby by mělo být i konkrétní řešení specifických
problémů (výživa, zdravotní problematika, kvalita objemných krmiv atd.).
V chovech skotu často dochází vlivem zažitých pracovních postupů a „provozní
slepoty“ k působení drobných stresorů, které zvířata zbytečně oslabují a
vyčerpávají, nebo na ně reagují adaptací a následně ztrátou v produkčních
ukazatelích. Pojmenováním a úpravou těchto mnohdy drobných a organizačních
nedostatků lze dosáhnout zlepšení zdravotního stavu, reprodukce a produkce.
a) Analýza pracovních postupů se zaměřením na působení stresorů
souvisejících s prací personálu.
- šetrné nahánění do
dojírny
- vyhrnování hnoje a zastýlání v době, kdy jsou zvířata v
dojírně
- provádění přesunů zvířat mezi skupinami při dojení – systém
naháněcích a přepouštěcích chodeb
- vybírání zvířat na inseminaci a
veterinární ošetření při dojení, omezení doby čekání zvířat ve fixačním
zařízení
b) Kontrola technologií z hlediska působení stresu
- drsnost podlah – snadný a přirozený pohyb
- pohodlné, suché, dobře
zastlané lehárny
- správně umístěné napáječky s čistou vodou
- dobře
dimenzované žlabové zábrany – pohodlný příjem krmiva
- eliminace ostrých,
nebezpečných předmětů a míst, kde může docházet ke zraňování zvířat
- práce
na zlepšování stájového klimatu
c) Snižování vlivu působení tepelného stresu
1.
stín
Zastínění je důležité zejména v oblasti zakládání krmiva - zastínění
krmného stolu, a v celém rozsahu lehárny. Zde se jeví jako nevýhodné použití
prosvětlovacích prvků ve střeše, které umožňuje dopad slunečních paprsků přímo
na tělo ležícího zvířete.
2. větrání
Rychlost proudění vzduchu do
značné míry ovlivňuje redukci tepelného stresu. Problém spočívá v principu
přirozeného větrání, který je založen na rozdílu teplot uvnitř a vně stáje, a
při vysokých letních teplotách většinou přestává fungovat. Použití ventilátorů
pro nucený pohyb vzduchu je teoreticky možné, realizace funkčního provedení je
nákladná z hlediska pořizovacích i provozních prostředků. V praxi používané
systémy ventilátorů mají často velmi omezený vliv na proudění vzduchu ve
stáji.
3. ochlazování vodou - evaporace
Je založeno na principu
odběru tepla při odparu vody. Lze je v praktických podmínkách provádět dvěmi
metodami – ochlazováním vzduchu, který následně vdechují zvířata a
který slouží jako chladící médium nebo přímým ochlazováním těla zvířat. Závažným
problémem evaporace je zvyšování relativní vlhkosti ve stáji, která spolu s
vysokou teplotou vytváří ideální podmínky pro život mikroorganismů a zvýšení
mikrobiálního tlaku. Proto není příliš vhodné využívat evaporaci v oblasti
leháren. Naopak lze ji velmi efektivně využít v čekárně do dojírny, v oblasti
krmiště a napáječek. Pro dobrý efekt evaporace je nutno zajistit správný způsob
odvětrání.
4. úprava krmné dávky
Při sestavování krmných dávek při
vysokých teplotách je nutné respektovat změněné metabolické nároky zvířat.
Dochází k poklesu příjmu krmiva, tedy ke snížení celkového příjmu živin. V
důsledku kompenzačních mechanismů dále dochází k relativnímu poklesu
stravitelnosti krmiva a k snížení absorpce živin z trávícího traktu (pokles
koncentrace TMK v bachoru, omezení fermentace, redistribuce krve z portálního
viscerálního řečiště do periferních tkání a dýchacího systému – výdej tepla).
Velký význam má důraz na zajištění zvýšené dotace prvků, jejichž metabolismus je
tepelným stresem ovlivňován.
Jsou zvýšené požadavky na záchovnou energii.
Energie: Nutno zvýšit koncentraci na vrcholu laktace na 7
MJ/ Nel/kg sušiny.
Tuk : Zvýšit použití pro bachor
inertních tuků.
Vláknina : Snížit koncentraci vlákniny,
používat nejkvalitnější, vysoce stravitelná objemná krmiva. ADVl – 18%,
NDVl
– 28%, NDVl efektivní – 21%
N-látky : Snížit hladinu na
16%, zvýšit v bachoru nedegradovatelný protein na 40% z celkového množství
N-látek.
Na: Zvýšit koncentraci v sušině na 0,45 –
0,5%.
K: Zvýšit koncentraci v sušině na 1,2 – 1,5%.
Mg: Udržovat koncentraci v sušině mezi 0,30 –
0,35%.
Chloridy: Udržovat koncentraci v sušině mezi 0,25 –
0,35%.
Niacin: 6 g na ks a den.
(James G. Linn -
University of Minnesota)
Hledat řešení pro zmírnění vlivu stresu se vyplatí
V
některých podnicích můžeme každoročně sledovat významný pokles produkčních
ukazatelů v chovu dojnic v období teplých letních měsíců. Tento pokles je
způsoben jednak snížením užitkovosti jednotlivých zvířat, dále zhoršením
zdravotního stavu zvířat, zejména v období po porodu. Tento stav mnohdy provází
zhoršené (až nulové) zabřezávání, tedy další ekonomický propad v nákladech na
inseminaci a následně výpadek produkce v důsledku výpadku telení. Na druhé
straně některé chovy svou celoročně stabilizovanou produkcí dokazují reálnost
úspěchu v řešení této problematiky.
Hlavním cílem pro chovatele musí být vytvoření komfortního prostředí pro
zvířata, která pak svou vysokou produkcí a nízkými náklady dokážou zajistit
ekonomický efekt pro podnik.
V článku byly kromě citovaných autorů
použity informace publikované VÚCHS v Uhříněvsi. – Doležal a kol.
2000
MVDr. Václav Osička, Genoservis – poradenství, s.r.o.
|