Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ all
➝ 95-sanitace-struku-ridite-se-temito-principy
06.12.2007
SANITACE STRUKŮ - ŘÍDÍTE SE TĚMITO PRINCIPY?
Hygiena struků zřejmě nejkritičtější krok při dojení. Cílem je
nasazení strukových násadců na čisté, suché a stimulované struky. Čistota struků
ovlivňuje dobu dojení, mastitidy a kvalitu mléka.
Redukcí počtu bakterií, které žijí na strucích, se snižuje možnost mastitid z
prostředí způsobených Str.uberis a E.coli. A s nižším výskytem intramamárních
infekcí a bakterií žijících na strucích bude i méně bakterií ve vašem mléce.
Pamatujte si, špinavá vemena jsou hlavním zdrojem patogenních bakterií - např.
E.coli a Lysterií ve vašem mléce. To je i důvod, proč všichni doporučují nasadit
dojící stroj jen na čisté a suché struky.
Různé způsoby sanitace struků před
dojením jsou uvedeny v tomto článku. Začněte ihned a zaveďte tyto principy u
sebe ve stáji. Zeptejte se sami sebe, jestli každá dojička na vaší stáji rozumí
těmto principům a respektuje je. Pokud tomu tak je, budou dojičky dojit rychleji
a hygienicky, jen s malým rizikem mastitíd a s dobrou kvalitou mléka.
1. Čištění struků (obr.1)
Fyzikální akce při čištění
struků je důležitá k uvolnění špíny a bakterií. Je také nutné podpořit sekreci
oxytocinu a dobré spouštění mléka. Pro dobré očištění a stimulaci se doporučuje
manipulace se struky po dobu 10 – 20 sekund.
2. Navlhčení struků (obr.2)
Utření struků suchou utěrkou
není dostatečné k odstranění bakterií, je potřeba, aby byla utěrka vlhká (ne
mokrá). Utěrka namočená v desinfekčním prostředku a vyždímána je tou nejlepší
možností. Voda by měla na struky přijít jen v krajním případě, protože
sprchování struků kontaminovanou vodou vede k mastitidám a snížení kvality
mléka.
3. Používaní desinfekce (obr.3)
Pokud již použijete vodu
na špinavé struky, přidejte k ní desinfekci, pokud si nejste jistí, zda voda
není kontaminována. Teplá voda je každopádně na umývání lepší než studená.
Použití predippingu (desinfekce před dojením) je vždy lepší než voda.
4. Zaměřte se na konce struků (obr.4)
Konečky struků jsou
nejdůležitější částí k očištění. Bakterie, které zde žijí, jsou velmi blízko ke
vstupu do strukového kanálku. Konce struků jsou také citlivé na stimulaci. Dosti
často se na konečky struků zapomíná.
Obr.1 Obr.2
Obr.3 Obr.4
5. Všímejte si špinavých vemen (obr.5)
Pokud jsou vemena
opravdu špinavá, je lepší očistit jen struky a jejich základny radši dvěma
různými utěrkami. Použijte druhé čisté utěrky k utření struků (hlavně konečků).
Provedení tohoto úkonu s první špinavou utěrkou by bylo rizikové.
6. Osušení struků (obr.6)
Osušte struky opatrně a
odstraňte případnou vodu a desinfekci. Tak zabráníte proniknutí vody nebo
desinfekce do mléka a novým infekcím mléčné žlázy. Nasazením strukové návlečky
na mokrý struk způsobuje lineární pohyb návlečky a přisávání vzduchu, které vede
k přenosu zánětů.
7. .Jedena utěrka, jedna kráva (obr.7)
K zabránění šíření
infekce z jedné krávy na druhou pomocí stejné utěrky, nikdy nepoužívejte jednu
utěrku na dvě krávy. Jeden čistý roh utěrky by měl být použit na jeden
struk.
8. Textil, nebo papír? (obr.8)
Textilní utěrky dovedou
lépe čistit, sušit a stimulovat struk, než utěrky papírové. Zabezpečte však
jejich dobré vyprání a desinfekci před dojením. Jsou také levnější, neboť vydrží
značný počet dojení.
Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8
9. Neutírejte celá vemena (obr.9)
Utíráním celého vemene
jen zašpiníte utěrku a můžete kontaminovat struky. Utírání pouhých struků až po
jejich základnu by se mělo stát pravidlem.
10. Udržujte utěrky čisté (obr.10)
Buďte při manipulaci s
utěrkou, která bude použitá na struky. Utěrka, která se dotkne srsti, ocasu,
nebo jiného kontaminovaného povrchu, může zanést bakterie do struků.
11. Zabraňte kontaktu s mlékem (obr.11)
Odstříknutí mléka
z infikované čtvrti do utěrky může utěrku kontaminovat a tím i další čtvrť.
12. Nedotýkejte se struků! (obr.12)
Pokud jsou již struky
čisté a suché, již se jich nedotýkejte, neboť na ně zanesete ty bakterie, které
jste před chvílí odstranili.
Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12
Hoard´s Dairyman, prosinec 2003
podle P.
Lévesque přeložil Lumír Dvorský, Genoservis a.s. –
středisko Frýdek-Místek
|