|
Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ all
➝ 97-dobry-management-je-nezbytny-pro-prevenci-mastitid
06.12.2007
DOBRÝ MANAGEMENT JE NEZBYTNÝ PRO PREVENCI MASTITID
Mastitida stojí hodně peněz farmáře na celém světě. V USA je celková škoda
vyčíslena na nejméně 2 biliony USD ročně! V této části se tedy zaměříme na
prevenci mastitid. Přečtěte si pozorně o tomto „trojúhelníku mastitid“, který
zahrnuje tři hlavní místa, kde management hraje velmi důležitou roli v prevenci
problémů.
Mastitidy jednoznačně způsobují velké problémy. Američany to ročně stojí 2
biliony dolarů. Každý případ klinické mastitidy stojí od 150 do 200 dolarů, a v
mnoha stádech se počet případů vyšplhá až na 30% či více. Vrchol toho je že
mastitida patří mezi nejčastější 3 důvody vyřazení krav. Když vezete v úvahu
všechny náklady s tím spojené, dostanete se pravděpodobně ještě na vyšší číslo
než jsme prve spočítali. Zatímco některé země dokázaly uřídit mastitidy tak, že
se snížil počet somatických buněk, v USA se v tomto směru mnoho zatím neudělalo.
V roce 2002 jsme dokonce zaznamenali mírný růst. Zeptali jsme se Heather
Jauquet, odpovědné za oddělení živočišných produktů v ABS Global, oddělení které
také prodává produkty chránící zdraví vemene. Tyhle typy produktů zaznamenaly
růst prodeje na celém světě: v samotných USA má kolem 5.000 zákazníků. Jauquet
má v oblasti mastitid jasno. Podle jejího názoru může šlechtění přispět 10% v
boji proti mastitidě, a vysoko účinné produkty mohou ovlivnit výskyt mastitidy z
10-15%. Lví podíl na prevenci (75 až 80%) může být přisuzováno managementu.
„Hlavní bod je zabránit konci struků aby se přiblížily k bakteriím
zapříčiňujícím mastitidu.“
Poradci mluví o „trojúhelníku mastitid“:
Číslo 1:
kráva a prostředí. Prevence bakteriálních kontaminace, následné udržování
čistoty hygienických podmínek ve stáji, dojírna atd.
Číslo 2: dojička.
Hodně případů kontaminace se vyskytne během dojení, kdy konečky struků jsou
otevřené. Takže je zapotřebí zacházet s dojnicemi v klidu a mít zaběhnuté zvyky.
Důležité je také brát zřetel na čistotu mléka, suché a stimulované struky.
Rozeberte občas dojící jednotku a používejte efektivní desinfekci po
dojení.
Číslo 3: dojící zařízení. Pracujte s plně funkční a dobře
obsluhovatelnou dojírnou.
Prostředí
Todd Hoesly z Brodhead, Wisconsin, souhlasí s
Heather Jauquet. Také shledává vliv šlechtění v boji proti mastitidě za 10%-ní
pomoc. „Prostředí krav je stále hlavním faktorem. Krávy ustájené na nekomfortním
a špinavém stání, které je stresuje, mají větší šanci mít mastitidu,“ říká
Hoesly, který uvádí, že mastitidy v jeho stádě nejsou velkým problémem. „Máme
malou a komfortní stáj, s pohodlnou lehárnou. Nicméně problémy s mastitidami se
mírně zvyšují. Máme hodně starých krav a ty se vystresují mnohem snadněji.“
Hoesly využívá hodně opatření k prevenci mastitid. Například misky na desinfekci
struků jsou často vyměňovány a každý měsíc testuje vakuum a pulsní frekvenci
dojírny. Krávy jsou stříhány a udržuje čistotu lehárny. Navíc struky jsou
desinfikovány (ponořeny do desinfekce v kelímku) před a po dojení a hadr na
vysušení struků je pro každou krávu zvlášť. Pokud se navzdory všem opatřením
vyskytne nějaký případ mastitidy, Hoesly se nerozpakuje jej řešit. „Takové krávě
dám oxytocin abych zcela vyprázdnil vemeno. Použiji také antibiotika a
promasíruji pořádně infikovanou čtvrtku a celé vemeno, což zajistí lepší
cirkulaci krve. Když jsem měl několik případů mastitidy během krátkého období,
nechal jsem si vzorky vyšetřit na bakterie takže vím, proti kterým bakteriím
bojuji.“
Problémy v zimě
John O´Sullivan z Lisduff v Irsku si také
nestěžuje moc, když zjistí nějaký případ mastitidy. „Nicméně,“ říká, „samozřejmě
každý případ mastitidy na naší farmě je problém. Může zasadit vážný problém
krávy, je to kontaminózní a ústí to ve snížení dodávky mléka, které nemůže jít
do tanku.“ Na jeho vlastní farmě vidí O´Sullivan rozdíly mezi jarní a zimní
periodou a je tedy přesvědčen, že prostředí hodně zapříčiňuje mastitidy. „Naše
krávy jsou mnohem vnímavější na mastitidu koncem října, když se vracejí z pastvy
a musí si zvyknout na volnou stáj. Vemena jsou většinou na stejných místech když
si lehají. Ve srovnání s místem na pastvině je to ideální místo na rozšíření
infekce. Vrcholem je, že krávy se pohybují 5 měsíců převážně po betoně. To vede
ke stresu a stres může vést k infekci, hlavně u vysokoprodukčních krav. Třetí
důvod je, že se během zimy telí více zvířat, což vede k vyššímu výskytu mléčné
horečky a poporodním problémům. To také vede k vyššímu výskytu mastitid.“ Aby
učinili preventivní opatření, O´Sullivan užívá antibiotika když se krávy
začínají zasušovat a dává si pozor, aby lehárna byla tak čistá a suchá, jak jen
je to možné. Dvakrát denně dává řezanku na lehárnu a jednou týdně pod řezanku
dává vápenec. Navíc desinfikuje struky postřikem ihned po každém dojení. „Asi
před dvěma měsíci jsme začali s novým typem spreje a výsledek je obdivuhodný. Od
té doby jsme měli jsme jen dva případy klinické mastitidy ve stádě 160 krav a
somatické buňky šly také dolů. Nikdy bych si nemyslel, že takový sprej by mohl
mít takový efekt,“ říká irský farmář. V boji proti mastitidě lze jen velmi málo
využít genetické opatření. „Začal jsem se občas dívat na hodnoty pro zdraví
vemene, ale nedávám tomu velkou prioritu protože cítím, že je to spíše problém
prostředí než genetiky. Nicméně to je velká výzva rozhodovat s ohledem na
podružný znak - např. při výběru vyšší užitkovosti se díváme na typ, tak při
dosažení vyššího zdraví vemene se dívat na skóre somatických buněk“.
Které bakterie?
Ve většině případů mastitidy je nemoc
zapříčiněna bakteriemi jako jsou streptokoky, staphylokoky a koliformní
bakterie. Tyhle jména už farmářům zní velice známě. Důležitý rozdíl mezi těmito
třemi nejčastěji se vyskytujícími agensy je místo, kde se jednotlivé druhy
vyskytují.
Podívejme se na ně zblízka. Tabulka ukazuje, co se může ve vzorku
mléka z tanku všechno vyskytnout, a jaký je pravděpodobný zdroj.
Některé organismy, které se dají nalézt v mléčném tanku, se do mléka dostanou
pouze z nainfikovaného vemene. Jiné typy bakterií mohou mastitidu zapříčit, ale
žijí v prostředí nebo na pokožce struků. Není možné říct přesně, jak se do mléka
dostaly. Začne to být ale důležité, když úroveň bakterií v tanku je vysoká a vy
se snažíte najít příčinu.
Počet bakterií může být vysoký, protože hodně špíny
jde z kůže struků, ze špinavého potrubí nebo z chladicího zařízení. Pokud
mastitidní organismy zvyšují SPC (standard plate count = standardní počet
buněk), žádné vyčištění potrubí jej nezlepší.
Staphylococus aureus, Strep. ag. a Mycoplasma
Jsou hlavní
mastitidní organismy zapříčiňující mastitidu. Důležité je detekovat první případ
kteréhokoli z těchto jmenovaných organismů do vašeho stáda. Pokud test mléka z
tanku vykazuje jejich přítomnost, měli byste začít zkoumat a eliminovat zdroj
těchto organismů. Jediné možné vysvětlení toho že jsou v tanku je že přišly z
infikovaného vemene.
Arcanobacterium pyogenes
Je nejčastější baktérie
zapříčiňující abscesy (dělohy, kůže, vemene). Je to zřídka příčina mastitidy,
ale produkuje se velmi abnormální mléko a může to vést ve zvýšený počet
bakterií. Když je v mléku tento organismus, může to znamenat že dojičky
nepostřehly klinické příznaky a potřebují zlepšit detekci a rozdílnost
abnormálního mléka.
E. coli a Klebsiella
Běžně se vyskytují v hnoji, stelivu
a někdy ve vodě. Mohou zapříčinit akutní mastitidu ale méně pravděpodobně
zapříčiňují zvýšený počet bakterií.
Strep. species
Prostřeďový soreptokok (E streps) a staph.
Species jsou minoritní mastitidoví patogeni a jsou nejčastěji na kůži struků.
Občas se v tanku vyskytnou a můžete asociovat jejich výskyt se zvýšeným počtem
buněk s infekcí vemene nebo sanitními problémy struků.
Většinu streptokoků jsou Strep. dysgalactia, a většina E. streps jsou dále
Strep. uberis a Enterokokus species. Infekce Strep. uberis může být příčinou
extrémně zvýšeného počtu buněk na krátkou dobu z infikovaného vemene. Infekce s
těmito organismy může vést ke zvýšenému výskytu tzv. „buster“ krav. Tento termín
znamená krávy se natolik zvýšeným počtem buněk, že v případě že se dojí
dohromady s ostatními (v linii) bývají příčinou ztráty vašeho bonusu kvality
mléka.
Můžete také identifikovat neobvyklé prostřeďové problémy, když jsou některé
organismy přítomny v mléčném tanku. Serratia a Prototheca zřídka zapříčiňují
mastitidu a typicky jsou spojovány s kontaminací vody. Serratias je také známa z
možného výskytu ve stelivu. Pseudomonas aeruginosa je relativně zřídká, ale
velmi obtížná a kontaminózní. Častýmzdrojem nákazy jsou hadice v dojírně.
Yeast a Nocardia jsou málo se vyskytující houby a mohou být kontaminózní.
Často jsou spojovány s kontaminací prostředků k ošetření vemene. Napravit tyto
typy problémů s mastitidami znamená znát přesně typ infekce krávy stejně tak
jako možné zdroje nákazy z prostředí.
Pseudomonas species jsou zřídka se
vyskytující jako nechorobné baktérie mléčného prostředí. Pokud se vyskytují
nánosy špíny na nerezových částech, nebo pokud je použita kontaminovaná voda na
mytí dojicího zařízení, tyto organismy se vyskytnou v mléčném tanku. Za nižších
teplot se zvýší jejich počet a mohou být příčinou zvýšeného počtu PI.
Bacillus species jsou různé typy nechorobných bakterií. Protože tyto
organismy formují spory a jsou tedy odolné vysoký teplotám, mohou zapříčinit
vysoký pasterizační test. Často se do tanku dostanou z kontaminované pokožky
struku a mohou růst na nánosu špíny na nerezových částech.
Test na kultury v mléčném tanku by se měl jako silný nástroj monitoringu
zdraví vemene a případné tento test dělat více často hlavně ve větších stádech,
abyste se vyhnuli případným dalším větším problémům.
Příčina a efekt
Výlohy spojené s mastitidou na celém
světě, ať už se jedná o klinickou formu (viditelnou) nebo subklinickou formu
(neviditelnou, např. zvýšený počet somatických buněk), nabírají vyšší míry.
Výdaje znamenají nasazení antibiotik a snížená kvalita a množství mléka. Jelikož
je to zdravotní problém složený z mnoha malých problémů, nedá se rozumně
limitovat míra, kdy se zvíře ještě léčí a kdy se vyřadí. Hledat přímý zdroj
infekce může vést ke komplexní síti potenciálních faktorů. Vědecké výzkumy
shrnují, že mastitida se většinou vyskytuje na začátku laktace (perioda snížené
rezistence), u starších krav, a když jsou krávy ustájeny vevnitř. Dobrá dojicí
technika a dobře regulovatelné dojírna může pomoci snížit problémy. Ostatní
faktory se přičítají na vrub hygieně, jak ve stáji tak v lehárně, ventilaci a
selekci.
Přezkoumejte váš program kontroly mastitid
Každý by si
měl pravidelně revidovat svůj program kontroly mastitid aby si byl jistý, že
využívá a dodržuje všechny doporučené praktiky. Tato revize je zvlášť
doporučována, pokud množství somatických buněk v tanku je přes 350.000.
Zde jsou praktiky, které se navrhují producentům mléka pro snížení výskytu
infekcí vemene:
1. Buďte ochotní měnit staré zvyky! Přezkoumejte znovu svůj
antimastitidní program abyste si byli jistí, že zahrnuje všechny doporučené
součásti. Udělejte potřebné změny.
2. Zahrňte do týmu vašeho veterináře a
poradce, externí spolupracovníky a jiné rozumné konzultanty do zkoumání vašeho
programu. Nechejte tento tým řídit výroční zkoumání programu.
3. Dojte suchá,
čistá vemena a struky, a používejte papírové utěrky nebo čistě vyprané hadry k
mytí a sušení struků.
4. Minimalizujte objem použité vody k mytí vemene a
struků.
5. Používejte prověřené efektivní desinfekci struků (oba druhy: jak
před tak po dojení) abyste redukovali počet bakterií na struku. To pomůže snížit
počet nových infekcí vemene.
6. Odstříkněte z každé čtvrtky trochu mléka před
dojením, abyste se vyhnuli klinické infekci, odstraňte krávy s vysokým skóre
somatických buněk a bakterií z mléčné cisterny.
7. Dodržujte rutinu dojení,
která vám poskytne rychlé a kompletní vydojení.
8. Přesvědčete se, že dojicí
zařízení je užíváno správně celým personálem.
9. Nechejte si překontrolovat
mléčný systém pro správnou operaci a vyměňte opotřebované a často se kazící
části (např. hadice apod.) podle doporučeného plánu.
10. Udržujte zařízení
čisté a suché (volné stáje, chodby, krmné plochy).
11. Napusťte všechny
čtvrtky všech zasušených krav efektivním antibiotickým produktem proti
mastitidě.
12. Vakcinujte proti Staph. aureus a koliformním patogenům podle
doporučení.
13. Kultivujte mléko z krav s klinickou infekcí vemene. Léčte
podle typu organismu, který jste ve vzorku zjistili.
14. Kultivujte vzorek
mléka z tanku jednou až 4x měsíčně (častěji u větších stád).
15. Brakujte
chronicky mastitidní krávy.
16. Kontrolujte vemena během stání nasucho,
hlavně na začátku a na konci období. Napusťte infikované čtvrtky před otelením
se schváleným antimastitidním produktem pro laktující krávy.
17. Zvažte
využití bariérového prostředku.
18. Dodejte selen a vitamin E všem
kravám.
19. Zkontrolujte, že energetická hladina v dávce je adekvátní.
20.
Udržujte krávy chladné během horkého léta.
21. Udržujte krávy mimo vlhkých
míst a rybníků.
22. Využívejte produkty proti mouchám jak u jalovic, tak u
krav.
23. Zjistěte zdroje a strategii na nejčastější patogeny.
Budete-li dodržovat antimastitidní program, který zahrnuje tyto praktiky,
měli byste docílit minimalizace úrovně infekce vemene. Nižší infekční hladiny a
méně klinických případů znamená vyšší profit. Domnívám se, že všichni producenti
mléka o to mají zájem, a nejen v těchto dnech.
Holstein International; únor 2003
Hoard´s Dairyman; leden, březen
2003
přeložila Lenka Kahánková, Genoservis
a.s.
|