Homepage poradenstvi clanky byci 330-emerald-acres-sa-t-dawson

13.08.2003

EMERALD ? ACRES ? SA T-DAWSON


EMERALD ? ACRES ? SA T-DAWSON

Současný TOP býk v USA a trojka ve Francii ? Dawson ? je novodobý zlepšovatel proteinu z rodiny Bell Tammy. Se středním rámcem, dobrými končetinami, mělkými vemeny a extrémní produkcí proteinu je Dawson atraktivní příležitostí pro produkční farmy.

Valiant Ni-Russ, Bell Troy, Target, Tonic a Titan ? to je jen několik málo příkladů dobrých linií prověřených býků, vyprodukovaných rodinou Tammy. Vysoký protein a výborný typ jsou rysy této rodiny, předávané po generace. Dodáním Mountaina a Demanda se navýšilo mléko do původu, a to vyústilo ve výborného zlepšovatele proteinu nynější doby, T-Dawsona.

Chovatel Dawsona
Emerald Acres je majitelem bratrů Ossmannových, Pavla, Teda a Dona. Rodina zde začala farmařit ve 20-tých letech 20. století, a prefix názvu farmy je po jejich otci, Emeraldovi Ossmannovi. Umístění farmy je 14 mil jižně od Green Bay, Wisconsin, farma hospodaří na 1.500 akrech půdy a má 900 krav. Dojnic je 330, elitní stádo krav pak čítá 70 zvířat v menší stáji. Začátkem 80-tých let začali s nákupem několika elitních krav v partnerství s jejich ET veterinářem, Dr. Scottem Armbrustem. Na Národní holštýnské aukci v Milwukee v roce 1986 Armbrust nakoupil vyjímečnou mladou jalovičku jménem Ripvalley NA Bell Tammy, která se stala jednou ze spoluvlastněných zvířat na farmě Emerald Acres. Výsledkem spojení s býkem Arlinda Carl byl Curtimaid Emerald-AcresTarget. ?Ossmannovi jsou vynikající farmáři a velmi dobře se starají o krávy. Mají intenzivní zájem o dobrý dobytek a jsou to dříči,? komentuje Scott Armbrus, který má vášeň pro kvalitní krávy a je stále partnerem rodiny Tammy. Armbrust spoluvlastní také několik dalších krav, např. je partnerem s Wendorfsovými v Crescentmead, vlastníky krávy Rotate Mindy, další rodiny která vyprodukovala mnoho prověřených býků.

Rodina Dawsona
Ripvalley NA Bell Tammy je s hodnocením exteriéru EX-94 mnohýma považována za nejlepší dceru Bella. Její plný bratr, Bell Troy, a její synové, Target a Tonic, byli nepřehlédnutelní býci své doby. Ale Tammy měla také několik prominentních dcer. Trina, VG-88, po býkovi Inspiration, se stala matkou Blackstarova syna Titana a také Tulipa, vyjímečného potomka Leadmana, a stala se třetí krávou v rodině, hodnocenou EX-94. Tammy měla také 5 Cleitusových dcer, nejvýše byla hodnocena Tropicana EX-92. Tato kráva se stala matkou prověřeného syna po Jurorovi, Trusta, a také dcer po Preludovi, hodnocenými EXcelentně. Tato ?Preludka? je matkou mladé generace býků v této rodině, T-Dove a dvouleté Durhamky, ohodnocené 87 body, která má jalovičku po BW Marsahallovi a je momentálně březí po Championovi. Druhá z Cleitových sester, Tambrin, je velmi jemná kráva s vysokou produkcí a je dobrá producentka embryí, nepřenášejícíh BLAD a intenzivně vyplachovaná. Její syn po Mountainovi, Genus Townley, se stal jedním z vysokoprodukčních býků ve Velké Británii, ačkoli jeho znaky vemene byly pouze průměrné. Tambrin také vyprodukovala jednu z nejlepších Mascotek, která byla ve dvou letech věku hodnocena VG-88. Syn po Airliner po z této krávy byl prodán do Německa. První tele, které tahle Mascotka vyprodukovala, bylo po Mountainovi, jalovička byla vyplachována Demandem pro Genex, a výsledkem byl T-Dawson. Výplach Bell Tammy po Cleitusovi také vyústil ve velmi famózní krávu jménem New York v Německu. Tahle kráva se stala matkou Blackstarových synů Patrika a Brabanta, kteří oba pokračovali v popularitě v Německu s jejich jemnými černými dcerami s vynikající dlouhověkostí. T-Dawson není v současné době jediným aktivním býkem firmy CRI z rodiny Tammy. T-Rollo, Rudolhpův syn z Mandelovy dcery Tulip EX-94 a T-Fritz, Fred x Trix VG-87, plná sestra Tulipa, jsou také oba součástí TOP TPI v USA.

Testace Dawsona
Většina dcer je v Ohiu a výše na středozápadu USA, testován byl také firmou Genes Diffusion ve Francii. Je to třetí americké nasazení, produkce nyní představuje 106 krav se 69% dat z USA a zbytek je ve Francii, hodnoty typu jsou založeny na 43 kravách v USA. Francouzská data, která budou do typu přidána v srpnu, by mohly znamenat posun Dawsona v typu výše. ?Jsou to pěkné krávy, střední velikosti, a opravdu mléčné,? komentuje Steve De Wall z Genexu CRI, který byl na inspekční návštěvě 18 z 20 dcer. ?Viděl jsem na nich adekvátní šířku a dobré končetiny se strmější spěnkou. Měly také dobrý sklon zádě. Jsou dobré v hloubce vemene, a neměl jsem možnost vidět žádný špatný závěsný vaz. Možná některé jeho dcery mají problém se závěsným vazem, ale já jsem je určitě mezi nimi neviděl. Nepotřebují žádné zlepšení v rozmístění struků ? jsou dostatečně od sebe. Využíval bych ho na krávy s dobrým postojem končetin a dobrou ohebností končetin, zlepšit potřebuje rozmístění struků a možná trochu upnutí předního vemene.? Dawson by měl přidat dalších 15 nebo 20 dcer z USA k jeho dalším srpnovým plemenným hodnotám.
Ve Francii jsou hodnoty postaveny pouze na francouzských informacích, se 39 kravami v produkci a 34 pro typ, pouhé minimum pro získání plemenných hodnot. ?Protože je zde potřeba dosáhnout konstantní dodávku mléka do zakvótovaného systému, hodně farmářů se snaží znova nechat zabřeznout jalovice na podzim, takže bychom dalších 60 dcer měli v jeho hodnotách vidět,? vysvětluje Arie Knol z Genes Diffusion. Produkce s daty z USA je 1.160 kg mléka, mínusový tuk ale plusový protein (+0,09%). Ve Francii má hodnoty typu na úrovni +1,7 pro typ, +0,7 končetiny, +0,6 kapacita, ale +1,5 vemeno, s +1,3 (mělkou) hloubkou vemene a +1,2 (výrazným) závěsným vazem, dvě nejkritičtější součásti utváření vemene. Má také dobré skóre somatických buněk (+0,07), snadné porody (91) a dlouhověkost, což mu pomohlo k získání 3. pozice dle ISU ve Francii. ?Sám jsem viděl jen pár dcer, ale technici viděli většinu z nich a zdá se jim, že vvypadají hodně jako Demandovy dcery,? vysvětluje Knol. ?Nejsou to silné krávy, a některé by mohly být hlubší, ale jejich mělká vemena a dobrý závěsný vaz jim v úspěšnosti v TOPce pománá.? Ironicky řečeno, Demand byl býk, který byl poprvé prověřen v obou státech, jak v USA tak ve Francii, ale jelikož jeho hodnoty v USA nebyly tak dobré jako hodnoty ve Francii, byl v Americe obchodován velice obezřetně. Plemenné hodnoty dcer z druhého nasazení jej předurčují na jednoho z nejlepších potomků Ledmana, a on sám toto podporuje. Konečný výsledek hodnocení závěsného vazu možná bude mít vliv na jeho kariéru, ale obě země souhlasí s tím, ze Dawson je excelentní zlepšovatel proteinu, jehož dcery mají střední rámec a mělká vemena. Dawson se těší dobrému zdraví a inseminační dávky by měly být dostupné na celém světě.

PH květen 2003
Holstein International, červenec 2003,
podle Doug Savage přeložila Lenka Kahánková, Genoservis a.s.