Homepage poradenstvi clanky byci 355-orion-vemeno-nohy-a-slozky

03.06.2008

Orion: Vemeno,nohy a složky


Andacres Hunter Orion CV měl velkou schopnost přenášet na své dcery tyto žádané znaky,bohužel jeho kariéru otce býků negativně ovlivnil jeho CV status. To však nebránilo jeho majiteli Genex CRI v tom, aby natestoval celkem 40 jeho vnuků.

V roce 2007 HI jsme psali o synech Leadmana. V roce 2008 začínáme s jeho vnuky: Andacres Hunter Orion CV je první na řadě. Někteří čtenáři si jej pamatují jako otce populárního prověřeného býka Net-A-Way Orion Scoop (11/2007). Méně známým faktem je to, že Orion , podle LNM je po Manfredovi a Mtotovi jedním z nejlepších amerických otců býků.

Konsistence
Více jak 9200 dcer ( z toho více jak 8000 v USA) zajistilo Orionovi TPI 1622 a LNM 422 USD.O lepší popsání vlastností býka jsme poprosili genetika CRI Lloyda Simona.“Orion konsistentně zlepšuje vemena, nohy a složky. Býk přenáší více jak 45 kg tuku a bílkovin, jeho dcery mají vynikající složky a průměrné rámce, které je předurčují k dobré dlouhověkosti.Dále mají dobře upnutá plytká vemena.Další dva silné body, které Orion má jsou rovná hřbetní linie a strmé nohy.S 331 librami mléka při složkách +0.23% a +0.09% splňuje americký standard složkového býka. Znaky vemene(+1.09UDC) a končetin(+1.21 FLC)doplňují hodnocení jeho hodnocení.Orion velmi uniformně přenáší na své dcery dobrá vemena a nohy a výborné složky.“

Nové šance
Orion bohužel zemřel na počátku své kariéry. Od té doby má CRI v nabídce jednoho z jeho synů Gepard-Gals OBRIANA(1638 TPI) a A-K-Mor Ponyho (1625 TPI). Podle Simona by byl počet jeho synů jistě mnohem větší, kdyby se nepotvrdil jeho CV status. „Také celá řada jeho synů byla pozitivní (celkem 15), takže se vůbec netestovala. Pokud by byl prostor pro větší selekci býků, mohly by být výsledky jeho synů ještě lepší.“ říká Simon.Kontrakty na výplachy Orionem daly CRI i celou řadu atraktivních matek býků.Winnig-Way Mugsy CRI VG -87 a speciálně Coop Orion Alicia EX 90 jsou bezesporu nejlepšími dcerami Oriona, které jsou v nukleovém stáďě CRI.Simon říká:“CRI natestuje celkem 40 býků z Orionových dcer.Věřili jsme v Orionovy výsledky v NM , což nám potvrdila skupina jeho dcer, včetně několika zvířat z našeho nukleového stáda. Zkušenost nás naučila, že náš testační program ve stájích funguje jako zrcadlo. Býci kteří mají nejlepší skupinu dcer, tak se prosadí i jako nejlepší otcové býků.“ Vysvětlení Orionovy schopnosti přenosu PH je třeba hledat u jeho matky Andacres Leadman Oreo EX-90. Tato vynikající plemenná kráva farmy Andrews, Gillet v Pennyslvanii je také matkou býka Andacres Mtoto Orbit(1569 TPI) z Taurus Service.Za abýkem OREO stojí dcera z Ca-Lil Belltone CV.Tento zlepšovatel , který byl natestován firmou GENEX-CRI, stejně jako Orion a Leadman. , je jedním z nejparadoxnějších býků v chovu Holštýna.Ze všech testovaných synů Bella má on nejvyšší TPI v roce 2008.Jeho vliv na chov Holštýna je nepřehlédnutelný.
„Belltone byl beze sporu výborný býk , který přenášel na dcery výborné končetiny a plytká vemena.Bohužel se ho v dalším šlechtění moc nepoužilo.Stejně jako Belltoneho , je nutné Oriona nepřehlížet.
CRI chce dále využívat přednosti Oriona a v pozici otce matek mu k tomu dala velký prostor.

HI,2008/1 Jorden Stegink, přeložil Ing.Lumír Dvorský

Komentář:1. Andacres Hunter Orion CV je jedním z neúspěšnějších Amerických otců býků.

Komentář 2. Co-Op Orion Alicia –CV EX 90 (Orion * Rudolph). CRI bude testovat pět jejich synů.