| Homepage
 ➝ poradenstvi
 ➝ clanky
 ➝ ekonomicka-vyroba-mleka
 ➝ 74-jak-dlouho-by-mely-stat-kravy-na-sucho 06.12.2007
 JAK DLOUHO BY MĚLY STÁT KRÁVY NA SUCHO ?
 
Pravděpodobně všichni jsme se ve škole učili, že doba stání na sucho okolo 60 
dnů je nutná pro regeneraci mléčné žlázy a přípravu na další laktaci. Toto 
doporučení vzniklo v době, kdy většina z nás ještě nebyla na světě a nikdo o 
jeho správnosti nepochybuje. V posledním období se objevují informace, které 
přehodnocují dosavadní poznatky. Shrnutí těchto nejnovějších informací by mělo 
být náplní tohoto příspěvku.
 
Historické poznatky, které hovoří pro 60 denní dobu stání na 
suchoTypické doporučení z minulosti o době stání na sucho v délce 6 
– 8 týdnů bylo podpořeno řadou studií, které prokazovaly, že krávy s kratší 
dobou stání na sucho dosahovaly podstatně nižší produkce oproti vrstevnicím. 
Většina těchto studií čerpala informace z výsledků kontroly užitkovosti a proto 
je nasnadě, jakou skupinu zvířat krávy s kratší dobou stání reprezentovaly. Jsou 
to hlavně výjimky: krávy s dvojčaty, předčasné porody z různých důvodů apod. 
Tyto studie měly výhodu ve velkém počtu sledovaných zvířat, ale nevyužívaly 
zvířata, která by byla cíleně směřována ke zkrácení doby stání na sucho. Podobně 
i prodloužení doby stání na sucho snižovalo produkci u krav v následné laktaci. 
Tato data z výsledků v KU pravděpodobně reprezentují nízkoprodukční dojnice, 
které musely být zaprahnuty, protože již přestaly dojit.
 Navíc – drtivá 
většina těchto studií byla provedena před více než 20 lety, kdy mléčná produkce 
byla rozdílná oproti dnešku.
 
Potenciální přínos zkrácení doby stání na suchoHlavním 
přínosem zkrácení doby stání na sucho by mělo být prodloužení laktace, a tím 
zvýšení produkce mléka na konci laktace. Tento výsledek je pozitivní, pokud není 
doprovázen vyšší ztrátou na produkci v následné laktaci.
 Další pozitiva mohou 
být zejména z pohledu managementu. Je třeba méně ustájovacích míst pro 
suchostojné krávy. V klasickém systému dochází k několika změnám v krmných 
dávkách během krátkého časového období (při zaprahnutí, před otelením, po 
otelení). Při kratší době stání na sucho je možné počet krmných dávek snížit a 
tím omezit počet změn a zabezpečit uniformnější krmení.
 
Jaké jsou výsledky zkrácení doby stání na suchoNa 
univerzitě ve Wisconsinu proběhla studie, která měla za úkol ověřit, jaký vliv 
má různá doba stání na sucho na vybrané ukazatele. 56 dní před předpokládaným 
porodem byla zvířata rozdělena do 3 skupin.
 1. 56 dní na sucho. Krávy byly 
krmeny krmnou dávkou pro suchostojné a 28 dní před porodem byly převedeny na 
krmnou dávku před porodem.
 2. 28 dní na sucho. Krávy byly krmeny laktační KD 
a po zaprahnutí byly převedeny na KD před porodem.
 3. 0 dní na sucho. Krávy 
byly až do otelení na laktační KD.
 Po otelení byly všechny skupiny převedeny 
na stejnou KD (tabulka 1)
 
Tabulka 1: KD pro krávy 56, 28 a 0 dní na sucho
 
 
 
 
 
Příjem sušiny a energetická bilance
 Některé krávy ve skupině 0 se 
zaprahly spontánně. Nejvyšší pokles sušiny byl zaznamenán po zaprahnutí v obou 
skupinách, kde se krávy zaprahovaly (56 a 28), příjem sušiny se snižoval ve 
všech skupinách s blížícím se porodem. Příjem sušiny byl nejvyšší u skupiny 0 
před porodem i po porodu (graf 1). Vliv na energetickou bilanci byl hodnocen 
podle tělesné kondice (graf 2) a obsahu neesterifikovaných mastných kyselin 
(NEMK - graf 3) a betahydroxybutyrátu v krvi. Na všechny ukazatele energetického 
metabolismu měla pozitivní vliv kratší doba stání na sucho.
 
Graf 1: Příjem sušiny před porodem a po porodu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
týdny do porodu
 
 
 
 
 Graf 2: Tělesná kondice před porodem a po 
porodu
 
týdny do porodu
 
 Graf 3. Koncentrace NEMK v krevní plazmě před porodem a po porodu
 
 
 
 
 
týdny do porodu
 
Reprodukce
 Doba stání na sucho a systém krmení neměl 
signifikantní vliv na velikost telat (42,7; 42,9 a 43,1 kg ve skupinách 56, 28 a 
0 dní). Reprodukční ukazatele jsou vyhodnoceny v tabulce 2.
 Pozitivní 
výsledky se zkracující se dobou stání na sucho je třeba hodnotit v interakci s 
příjmem sušiny, energetickou bilancí a užitkovostí.
 
Tabulka 2: Ovariální dynamika a výsledky reprodukce u krav 56, 28 a 0 
dní na sucho
 
 
 
Užitkovost Nebyl signifikantní rozdíl mezi produkcí 4% 
FCM mezi skupinou 56 a 28. Skupina 28 dojila o něco méně, ale s vyšším procentem 
tuku a bílkoviny. Skupina 0 dojila o 5 kg FCM méně než skupina 28 (graf 4).
 
Graf 4. Produkce mléka korigovaného na obsah tuku 4 % ( FCM 
)
 
 
 
 
 
týdny po porodu
 
ZávěrUvedená studie naznačuje, že u současných 
holštýnských krav se jeví jako dostatečná doba stání na sucho okolo 30 dnů. Pro 
praktické použití je třeba počítat s variabilitou v délce březosti, protože u 
krav s krátkou dobou březosti (např. krávy s dvojčaty) může kratší doba stání na 
sucho snížit následnou produkci.
 Jako praktické doporučení se jeví zkrátit 
dobu stání na sucho na 35 dní u krav, které před zaprahnutím dojí nad cca 12 
litrů a jejich převedení na krmnou dávku před porodem. U krav s nižší produkcí 
je vhodné zaprahnout v normálním termínu a zařadit je na krmnou dávku 
suchostojných společně s vysokobřezími jalovicemi.
 Po otelení lze očekávat u 
později zaprahlých krav užitkovost nižší o 1 – 4% než by dosáhly normálně, ale 
je zde nárůst v produkci z prodloužené doby dojení před zaprahnutím a lze 
očekávat i lepší výsledky v reprodukci a vyšší procento tuku a bílkoviny v 
mléce.
 V současné době tento systém praktikují chovy v zahraničí i v ČR a s 
novými výsledky vás i nadále budeme seznamovat.
 
Použitá literatura:
 Grummer R. R., Rastani R.: Dry Cow 
Management: Can We Shorten the Dry Period ? Departament of Dairy Science, 
University of Wisconsin-Madison.
 
 
 |