Homepage poradenstvi clanky masny-skot 87-chov-piemontu-na-sumave-nejlepsi-byk-letosniho-roku

06.12.2007

CHOV PIEMONTŮ NA ŠUMAVĚ ? NEJLEPŠÍ BÝK LETOŠNÍHO ROKU


Při  červnové aukci  masných býků, která byla s velkým úspěchem zorganizována na výstavišti v Přerově, jste možná zaznamenali vynikající skupinu 10 piemontských býčků. Na první pohled jistě vynikl impozantní býk ze Šumavy, z malé rodinné farmy manželů Tesárkových.

Býk dostal od  výběrové komise vynikající hodnocení – 88 bodů za exteriér a stal se nejlépe hodnoceným piemontem v letošním roce. Protože rodiště býka leží 400 km daleko od naší odchovny a chov piemontů není na Šumavě příliš rozšířen, dovolte mi, abych vám místo a jeho chovatele přiblížila.
 
Farma Tesárkových
Pokud jste o dovolené náhodou zavítali na Šumavu, možná jste navštívili Sušici, tzv. bránu Šumavy. Nedaleko odtud ,  v nadmořské výšce 650 metrů nad mořem, na okraji přírodního parku Kochánov, se nachází osada Vlastějov.
Manželé Marie a Josef Tesárkovi se zemědělství a chovu masného skotu začali naplno věnovat od roku 1992, ale podle jejich slov „nějaký kus ve stáji měli vždycky“,  oni,  jejich rodiče, prarodiče… Chov skotu zde byl zkrátka rodinnou tradicí. Nyní hospodaří na 30 ha luk a pastvin, 20 ha je vlastních, 10 ha mají v nájmu od fyzických osob. Kromě zemědělství se pan Tesárek zabývá ještě autodopravou a přepravou zvířat.
Protože Šumava byla dříve baštou herefordů, i oni začínali s jejich chovem.
Piemonti se v polovině 90. let objevili u sousedního chovatele a pana Tesárka si ihned získali. Velmi  obdivoval  jejich výrazné osvalení, chodivost a snadnou adaptabilitu na šumavské podnebí, které je poměrně odlišné od jejich „rodiště“, od severozápadní části Itálie.
Na podzim roku 2000 se naskytla příležitost koupit 8 krav a 2 piemontské jalovice z jednoho zrušeného chovu. Nebylo o čem přemýšlet, krávy se dostaly do Vlastějova. Byly již šestileté, před časem importované z Itálie. Jalovice se již narodily  v Čechách.
V současné době Tesárkovi chovají 9 krav a 4 jalovice plemene piemont a 15 herefordek. Piemontky jsou podle možností inseminovány, pak jsou na dokrytí přidány k býkovi. V současné době zde působí v přirozené plemenitbě býk Kazan ZPI 334. Piemontské jalovice si nechávají do chovu, pokud býčci v těchto podmínkách splní plemenný standard, pan Tesárek je sám dopraví do odchovny v Grygově.
Herefordky jsou od května připouštěny piemontským býkem, jejich telata na podzim prodávají. Díky neobvyklé kombinaci plemen jsou zvířata dobře zpeněžena. 
V loňském roce si doma ponechali i dva piemontské býčky na dokrmení a jejich ocenění bylo zhruba o 5 Kč za kilogram živé váhy vyšší než u klasických žírných býků. Jatky v Nýřanech, kde tito býci byli odporaženi, mají o piemonty velký zájem, protože i tuzemští řezníci si jsou velmi dobře vědomi předností tohoto plemene. Výtěžnost dosahuje 65%, velmi kladně je hodnocen příznivý podíl tuku a kostí. Při  intenzivním výkrmu býků do vyšších porážkových hmotností nedochází k tučnění, proto je o toto plemeno zájem i u výkrmců.

Piemonti ze Šumavy
V roce 2002 byl  v Grygově první plemenný piemont z této farmy – Jezdec, po býkovi ZPI 180  Mak ET a krávě 000601-717 (otec Quinto), která byla hodnocena 71 body za exteriér. Kráva byla v roce 2002 připuštěna býkem ZPI 292 – Ind a  11.4.2003 se jí narodil opět  býček. Podle slov chovatele jsou všechna telata od této krávy velmi žravá, proto i přes loňský nedostatek pastvy splňoval býček snadno požadavky plemenného standardu a Tesárkovi ho  přihlásili na 3. Národní výstavu masného skotu v Letňanech. V té době byl již odstavený od matky a obsadil 1. místo v kategorii telat.
Týden po výstavě býček putoval do odchovny, kde byl zařazen do druhého turnusu.
V testu dosahoval vynikající přírůstek 1 642g, RPH přírůstku v testu byl 113.
Při základním výběru býček měřil 139 cm. Přidělené jméno Lasice bylo zřejmě nechtěným vtipem komise, protože naprosto neodpovídá jeho exteriéru a hodnocení – obdržel celkem 88 bodů, z toho deseti body byl oceněn užitkový typ, velikost a hmotnost.
Na závěr nezbývá než popřát chovateli býčka mnoho úspěchů v chovu a při propagaci tohoto plemene v oblasti Šumavy. Jak řekl pan Tesárek: „S odchovnou v Grygově jsem spokojený, aukce byla na vynikající úrovni a prodejní ceny zde dosahované jsou výborné.“
Děkujeme, a věříme, že v letošním roce k nám najdou cestu i další chovatelé a zájemci o plemenné býky.

Martina Kopáčková, Genoservis a.s. – PS Výčapy