|
Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ reprodukce-skotu
➝ 81-faktory-nejvice-ovlivnujici-vysledky-reprodukce-dojnic
06.12.2007
FAKTORY NEJVÍCE OVLIVŇUJÍCÍ VÝSLEDKY REPRODUKCE DOJNIC
S chovem dojnic nutně souvisí snaha o vytváření pozitivního hospodářského
výsledku – ekonomického zisku. Zde je třeba zmínit diskusi o „ekonomické
užitkovosti“. Nejlepší ekonomický výsledek lze dosáhnout při maximální
užitkovosti pro daný genofond stáda, se zachováním dobrého zdravotního stavu a
dobrých výsledků v reprodukci. Tvrzení některých chovatelů, že záměrně, z
ekonomických důvodů, nedosahují produkce, kterou by jim umožnil genofond jejich
stáda, je možno považovat spíše za zdůvodnění vlastního chovatelského neúspěchu,
než za racionální podnikatelské rozhodnutí.
Nejpohotovější a poměrně objektivní údaj pro posouzení produkční výkonnosti
chovu je denní dodávka na ustájenou dojnici do mlékárny. Toto číslo zohledňuje
skutečnou užitkovost na skutečný den mezidobí a tržnost mléka. Nejlepší chovy v
ČR dodávají denně na dojnici kolem 28 kg mléka. Tyto chovy jsou ekonomicky
stabilní, jsou schopné investovat a vytvářet zisk.
V následující tabulce je
vyjádřena denní produkce stáda přepočtená na dojnici na druhé a další laktaci
(nezohledňuje zvířata na první laktaci) ve vztahu k průměru uzávěrek v kontrole
užitkovosti, při uvedené průměrné servis periodě.
uzávěrky v KU(kg mléka) SP (dny) denní nádoj(kg
mléka)
7.850 105 21,5
9.000 150 21,5
9.000 105 24,5
Z uvedených
údajů se dá předpokládat, že stádo s uzávěrkami laktace 7.850 kg mléka a SP 105
dnů bude mít lepší provozní hospodářský výsledek než stádo s uzávěrkami 9.000 kg
mléka a SP 150 (horší obrat stáda, náklady na inseminace, pravděpodobné
zdravotní problémy). Nejlepší provozní hospodářský výsledek lze důvodně očekávat
od stáda s uzávěrkami 9.000 kg mléka a SP 105 dnů.
Genofond nebo prostředí ?
V posledních letech se zhoršená
reprodukce dojnic stává světovým problémem. Odborníci diskutují o možné
negativní genetické korelaci mezi produkcí a reprodukcí. Spíše však převládá
názor, který dává zhoršenou reprodukci do souvislosti s negativním tlakem
prostředí na zvířata s vysokou užitkovostí. Prostředí je zde chápáno jako soubor
vnějších faktorů působících na zvířata (výživa, teplota, kvalita ovzduší,
povrchy podlah chodeb a loží, světlo, infekční tlak, hluk, citlivost
manipulace).
PODSTATA ÚSPĚCHU V REPRODUKCI ?
Involuce dělohy po
porodu
Bez rychlého a správného průběhu involuce dělohy nelze očekávat
včasnou graviditu. Negativně se zde obvykle promítají chyby ve výživě
suchostojných dojnic a dojnic v přípravě na porod, zásadní vliv má kondice
zvířat. Metabolická onemocnění před a po porodu (hypokalcémie, ketoacidóza,
steatóza jaterního parenchymu) negativně ovlivňují involuci dělohy například
tím, že nedochází k dostatečné kontrakci svalových vláken v děloze. Dále vlivem
působení patologického procesu a obvykle současně deficitu energie dojde k
oslabení imunitního systému. Často nastává spolupůsobení uvedených mechanismů a
výsledkem bývá mnohdy na léčbu neodpovídající endometritida, která je způsobená
běžnou stájovou mikroflórou. I po vyléčení onemocnění je naděje na graviditu
významně snížená.Funkčnost hypothalamo-hypophyzo-ovariálního řídícího systému.
Jedná se o soubor hormonů, jejichž působení je propojeno vzájemnými a zpětnými
vazbami. Tento složitý mechanismus řízení je velmi snadno zranitelný působením
zátěžových faktorů vnějšího (stres) i vnitřního prostředí (patologické stavy).
Velmi závažné se ukazuje negativní působení hormonů kůry nadledvin (stresové
hormony). Tepelný stres, stres z neadekvátní výživy, stres z nešetrné
manipulace, stres ze špatného mikroklimatu a pod. může způsobit zejména poruchy
ovulace.
Příznaky říje
Pro inseminaci ve správnou dobu je nezbytné
mít v chovu přesnou evidenci nástupu příznaků pravé říje. Bez této informace
nelze dosáhnout dobrých výsledků v reprodukci.
Embryonální mortalita
Významně ovlivňuje výsledky
reprodukce (může dosahovat až 30%). Zde se opět významně uplatňuje stresová
zátěž, rozhodující význam má respektování zásad správné výživy.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA
Krmná dávka musí vždy vycházet z
fyziologických potřeb zvířat. Koncentrace živin musí zajišťovat dobrý zdravotní
stav a současně má pokrýt všechny potřeby pro maximální produkci. Zdravotně
nezávadná krmiva jsou první a základní podmínkou pro udržení dobrého zdravotního
stavu a následně výsledků v reprodukci. Největší riziko představují v krmné
dávce metabolity vznikající při rozkladu bílkovin (hnití bílkovinné senáže),
zejména biogenní aminy, dále exogenní kyselina máselná vznikající při sekundární
fermentaci konzervovaných krmiv. Velmi závažné důsledky může mít zkrmování
zaplísněných krmiv s obsahem plísňových toxinů. Zkrmování uvedených biologicky
aktivních látek má v prvé řadě dopady na onemocnění končetin (aseptický zánět
škáry), onemocnění mléčné žlázy (počty SB, mastitidy), poruchy pohlavního cyklu
(zejména ovulace), zhoršená involuce dělohy po porodu, vysoká embryonální
mortalita.Prevence popsaných stavů spočívá ve správné technologii výroby
objemných krmiv a s tím související dostatečné dimenzi techniky v roslinné
výrobě. Těžko si lze představit podnik, který sklidí v žádoucí kvalitě píci z
tisíce hektarů pomocí jednoho starého torona. Přesto se o srovnatelné “hrdinské
činy” stále některé podniky pokoušejí a každý další rok jsou pracovníci těchto
podniků překvapeni, že jim v průběhu třítýdenní sklizně “do toho zapršelo”. Pod
ekonomickým tlakem, kterému je výroba mléka vystavena podobných podniků rychle
ubývá. Kvantitativně správně sestavená krmná dávka zajišťuje zvířatům dostatek
všech živin ve správných vzájemných poměrech. V této souvislosti je třeba ve
výživě dojnic respektovat doporučené dávky jednotlivých živin a funkčnost
systému výživy kontrolovat pomocí kontrolních mechanismů v jednotlivých fázích
laktace.
Živiny v krmné dávce lze sledovat podle následujícího
schématu:
• PŘÍJEM SUŠINY – snaha o maximalizaci příjmu
•
N-LÁTKY – množství, koncentrace, poměr RDP, RUdP
kontrolní mechanismy –
močovina v krevním séru
• VLÁKNINA – ADF, NDF, NDF f.F.,
struktura
kontrolní mechanismy – přežvykování, pH a kyseliny v bach. obsahu,
(tuk v mléce)
• ENERGIE – cukry, škrob, tuk, chráněný tuk
kontrolní mechanismy – kondice, pH a kyseliny v bach. obsahu
(bílkovina a tuk v mléce)
• MAKROPRVKY – Ca, P, Mg, K, Na
kontrolní mechanismy – obsah v krevním séru, obsah v moči, Ca - obsah v
kostech
• MIKROPRVKY – Zn, Cu, Se, Co, Mn
kontrolní mechanismy – ?
obsah v krevním séru ?
• VITAMÍNY – A, D, E
kontrolní
mechanismy – obsah v krevním séru
Koncentrace a množství živin pro jednotlivé kategorie a fáze laktace jsou
velmi komplexně zpracovány v publikaci Národní akademie věd ve
Washingtonu.
Nutrient Requirements of Dairy Cattle Seventh Revised Edition,
2001
Subcommittee on Dairy Cattle Nutrition, Committee on Animal Nutrition,
Board on Agriculture and Natural Resources, National Research Council;
NATIONAL ACADEMY PRESS, Washington, D.C.
Ve většině chovů jsou doporučené potřeby živin ve výpočtu krmných dávek
respektovány. Všichni výrobci minerálních a vitaminových doplňků se snaží
dotovat potřebné prvky v dostatečném, často až nadhodnoceném množství.
|