|
Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ skot
➝ 64-strukturalni-vlaknina-v-tmr
06.12.2007
STRUKTURÁLNÍ VLÁKNINA V TMR
Strukturální vláknina musí být dostatečně dlouhá, aby fungovala, a zároveň
nedocházelo k třídění krmné dávky.
Průměrná kráva stráví denně u žlabu 3 až 5 hodin. Ačkoliv zkoušíme zajistit,
aby byla dávka optimálně spočítána, namíchána a dodána na žlab, záleží už jen na
krávě, co nakonec sežere. Faktory, jako kvalita krmné dávky, dosažitelnost, a
jiné individuální potřeby krav, determinují, co bude sežráno.
TMR musí být
vyvážená a dobře zamíchána, ale nesmí se přemíchat. Za posledních několik let
jsme se naučili, jak kráva dávku konzumuje a jak je příjem ovlivněn velikostí
částic různých ingrediencí TMR. Každopádně to, jak kráva sežere krmnou dávku,
ovlivňuje i to, jak krmivo fermentuje v bachoru a jak je využito krávou. Těkavé
mastné kyseliny (TMK) jsou produkovány jako finální výrobek bachorové
fermentace. Jsou primárním zdrojem energie pro krávu. Koncentrace TMK v bachoru
je regulována rovnováhou mezi jejich produkcí a vstřebáváním. Speciálně produkce
TMK závisí na příjmu krmiva během dne, který ovlivňuje variabilitu koncentrace
kyselin v bachoru a kyselost bachorového prostředí během dne.
Potřebují dobrou konzistenci
Potom, co kráva sežere větší množství krmiva,
pH bachoru dostatečně klesne, aby zpomalilo trávení vlákniny a snížilo tak
efektivitu trávení vlákniny. Ačkoliv fluktuace bachorového pH může být různá
mezi kravami a skupinami krav, cílem je minimalizace fluktuace a výkyvů pH
bachoru celého stáda. To je hlavní důvod, proč vznikla TMR.
I když faktory
jako schopnost fermentace krmiva, produkce slin a efektivní vláknina hrají také
významnou roli ve fluktuaci pH bachoru. Stravovací návyky krav je nutné taky
brát v potaz.
Pokud je příjem dlouhých a krátkých částic krmiva stejný,
fermentace v bachoru bude probíhat bez výkyvů v produkci kyselin. Pokud ale
krávu dávku separují, dochází k fluktuaci bachorových kyselin, které vedou k
abnormálním podmínkám v bachoru a mohou poškodit jeho mikroflóru.
Tabulka – Zastoupení částic v krmné dávce
Velikost částic
(cm)
Krátká
TMR
Dlouhá
TMR
1,870
7
16
0,770
55
50
0,125
34
30
mén než 0,125
4
4
Podívejme se na situaci, kdy skupiny krav byly krmeny dávkou o stejném
chemickém složení, ale jedna byla „dlouhá“ a druhá „krátká“. Použili jsme Penn
State separátor, abychom posoudili tyto dávky. Tabulka ukazuje, že 16 % částic
krmiva „dlouhé“ dávky bylo větší jak 1,87 cm (horní síto), a jen 7 % částic
„krátké“ dávky mělo tuto velikost.
Co nám tato zjištění mohou říct o možném způsobu konzumace dávky? V
případě dávky, která vypadá dobře na papíře, musí být tato krmná dávka sežrána,
aby mohla dobře pracovat. Stále více chápeme, že množství částic krmiva větších
jak 1,87 cm zajistí dostatek efektivní vlákniny v krmné dávce. Ale částice o
této délce vedou k většímu výskytu třídění dávky zvířaty.
Zkrmovali jsme tuto
dávku kravám, abychom zjistili, jak ji budou žrát v závislosti na čase. Graf 1
ilustruje zastoupení částic v krmné dávce ze vzorků odebraných 8, 16 a 24 hodin
po nakrmení. Jak se očekávalo, největší rozdíly byly u “dlouhé„ dávky. Ačkoli 16
% částic v krmení, které bylo dáno na žlab, bylo větší jak 1,87 cm, po 24
hodinách na žlabu bylo zastoupení těchto částic v dávce 60 %. Proti tomu
zastoupení dlouhých částic u „krátké“ dávky stouplo jen mírně: ze 7 na 10 %. To
indikuje jen malé třídění.
A co takhle částečky jádra? Když chceme zjistit, jak krávy konzumují
jádro, zaměříme se na malé částečky.
Graf 2 ukazuje zastoupení částic o
velikosti 0,125 – 0,77 cm, které jsou tvořeny hlavně jádrem, ve vzorcích
odebraných ze žlabu 8, 16 a 24 hodin po nakrmení. Znovu byla největší změna
zjištěna u „dlouhé“ dávky, která obsahovala 30 % malých částic při nakrmení,
ale méně jak 15 % po 24 hodinách. Což ukazuje na velkou aktivitu při třídění
dávky. U „krátké“ dávky bylo zastoupení malých částeček jádra po 24 hodinách na
úrovni 35 %, což bylo stejné jako při nakrmení. To ukazuje na malé třídění
dávky.
Tato měření mohou ukázat , že největší fluktuace v bachorové fermentaci
nastanou, pokud kráva přetřídí dávku, která je moc „dlouhá“. Pokud krmíme
vysokoprodukční krávy, měli bychom se ujistit (měřením separátorem), že rychle
fermentující uhlovodíky obsažené v jádru jsou konzumované spolu se stravitelnou
vlákninou v TMR. Výsledkem bude stabilní bachorová fermentace a tím i
zdraví.
Co můžeme udělat?
Na základě předchozích poznatků,
pozorování a pochopení „stravovacích návyků“ krav můžeme doporučit těchto
několik bodů k zamyšlení.
→ Ujistěte se, že krávy využívají celou délku
žlabu; pokud tomu tak není, zabezpečte dostatek krmiva na ta místa, která
zvířata preferují.
→ Používejte sítový separátor TMR na posouzení zastoupení
různě dlouhých částic v dávce. Vzorky odebírejte po celé délce žlabu hned po
nakrmení.
→ Vzorky odebrané TMR přesívejte separátorem hned po odebrání.
Pokud vzorky uschnou a pak je teprve budete přesívat, dojde u některých křehkých
částic k rozdrcení a výsledek bude zkreslený.
→ Odeberte vzorky i v průběhu
dne, např. 8, 16 a 24 hodin po nakrmení, abyste zjistili třídící aktivitu během
celých 24 hodin.
→ Některé třídící zvyky krav jsou normální za předpokladu,
že zastoupení částic po nakrmení a ve zbytcích je přibližně stejné. Pokud je
zastoupení dlouhých částic (1,87 cm) po nakrmení a ve zbytcích rozdílné o více
jak 10 %, pak se jedná o třídění dávky zvířaty.
→ Nechte si u nakrmené TMR a
zbytků udělat chemický rozbor. Velké rozdíly v koncentraci NDF a škrobu mohou
také odhalit třídění. To může pomoci odhalit, které další komponenty krmné dávky
nejsou zkrmeny pohromadě. Hodnocení TMR a zbytků separátorem je důležitou
součástí krmení vysokoprodukčních krav. V závislosti na vašich výsledcích můžete
lépe porozumět stravovacím návykům vašich krav a zamyslet se nad tím, co jim
nabídnete.
Protože třídění dávky může vést k výkyvům v bachorové fermentaci, TMR je
třeba míchat tak, aby se zajistilo, že délka strukturální vlákniny je taková,
aby zajistila přežvykování a také aby zamezila třídění. Snažte se o to, aby bylo
chemické složení zbytků co nejvíc podobné čerstvě nakrmené TMR.
Úspěch
jakýchkoliv zásahů k potlačení třídění lze vyhodnotit na základě výsledků
měření. Zjišťování zastoupení částic krmiva po nakrmení a u zbytků pomocí
separátoru by mělo být již rutinou na každé dobré farmě.
podle autorů P.J.Kononoff, A.J. Heinrichs, Hoard´s Dairyman, říjen
2004
přeložil Lumír Dvorský, Genoservis a.s.
Olomouc – PS Frýdek-Místek
|