|
Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ skot
➝ 65-prekrmujete-sve-kravy-dusikem
06.12.2007
PŘEKRMUJETE SVÉ KRÁVY DUSÍKEM?
PŘEKRMUJETE SVÉ KRÁVY DUSÍKEM?
Proč zrovna překrmování dusíkem? Pokud jej krmíte v nadměrném množství,
proděláváte na tom, protože zdroje bílkovin jsou dosti drahé. Dále dochází k
znečišťování životního prostředí, když zvířata vylučují přebytečný dusík.
Překrmení dusíku ve formě NL (CP) může znamenat jeho značný výdej močí.
Farmáři ve Wisconsinu krmí průměrnou dávku o obsahu 17- 19 % NL. Centrum pro
výzkum krmiv v Madisnu hledalo optimální hladinu NL v krmné dávce, která měla
vliv na produkci a vyloučila překrmování.Speciálně zkoumali, jakou mírou se
dusík z krmiva podílí na tvorbě bílkoviny v mléce.
Jak se analyzuje protein
Stanovení obsahu NL se za
posledních 120 let nezměnilo. Stanoví se celkový obsah N a násobí se 6.25,
protože bílkovina obsahuje kolem 16 % N. Samozřejmě, to jsou aminokyseliny
obsažené v NL, ze kterých vzniká skutečná bílkovina vytvořená organismem
krávy.
Jistě dobře víme, že NL obsahují protein degradovatelný, který se v
bachoru transformuje na protein mikrobiální, a nedegradovatelný protein
(BYPASS), který bachorem projde a je stráven až v tenkém střevě.
Jak byl prováděn pokus
Testoval se efekt různých hladin
NL v krmení. Jednoduše se nahradilo kukuřičné jádro o vyšší vlhkosti
extrahovaným sojovým šrotem ve dvou různých experimentech. Kravám byla změněna
krmná dávka čtyřikrát – každé 4 týdny podobu 16-ti týdnů. Zvířata přijímala 4
různé krmné dávky během dvou experimentů. Použila se data jen z posledních dvou
týdnů každé čtyřtýdenní periody.
První studie používala 9 diet. Každá ze tří
úrovní NL měla ještě 3 úrovně s různou hladinou energie. Nahrazením kukuřičného
jádra sojovým extrahovaným šrotem vznikly dávky s obsahem 15.1, 16.7 a 18.4 %
NL. Hladina energie se nastavila díky nahrazení vojtěškové senáže a kukuřičné
siláže kukuřičným jádrem o vyšší vlhkosti tak, že vznikly dávky s obsahem 75, 63
a 50 % objemu v KD. Na každou úroveň NL byl obsah NDF 36, 32 a 28 %.
Protože
vláknina v objemu je méně stravitelná než vláknina kukuřice (jádra) a jiných
koncentrátů, nižší úrovně NDF jsou dobrým indikátorem vyšší energie. V tomto
stádiu výzkumu nebyl stanovován optimální obsah BYPASS proteinu v KD.
Graf: Jak obsah proteinu ovlivňuje užitkovost
Jaký obsah NL potřebujeme?
Byla zjištěna hladina NL, při
které se nezvýšila užitkovost, nezávisle na množství energie (viz graf).
Užitkovost rostla v intervalu 15.1 – 16.7 % NL; mezi 16.7 a 18.4% NL užitkovost
nerostla. Produkce mléčného proteinu a tuku rostla rovněž v intervalu 15.1 –
16.7% NL. V intervalu 16.7-18.4 % NL nebyl patrný nárůst produkce.
Různá
úroveň energie rovněž měla vliv na užitkovost. Čím byla vyšší hladina energie,
tím rostla užitkovost, produkce mléčného tuku i bílkoviny a rovněž využitelnost
dusíku. Vyšší obsah energie v KD redukoval hladinu močoviny v mléce a moči.
Největší produkce byla zaznamenána při hladině NL 16.7%.
Jak rostla hladina
NL nad 16.7 % stoupalo i množství vylučovaného N močí a hladina močoviny v
mléce. Snižovala se efektivita využitelnosti N.
Zjistilo se, že KD s obsahem
16.7 % NL je dostačující hlavně v případech, kdy není dieta dorovnána na
optimální obsah BYPASS proteinu. To je překvapující zjištění, pokud si
uvědomíme, jak jsme doposud NL překrmovali.
Pro přesnější určení optimální hladiny NL byl proveden další experiment, kdy
bylo testováno 5 dávek s různou hladinou NL. Byla použitá základní dieta
obsahující 25% sušiny z vojtěškové senáže a 25 % kukuřičné siláže. Kukuřičné
jádro o vyšší vlhkosti bylo nahrazováno ex. sojovým šrotem tak, že vniklo 5
dávek s obsahem NL v intervalu 13.5 – 19.4 %. V experimentu bylo sledováno 40
krav (8 skupin po 5 ks) a každé skupině krav byly krmeny 4 dávky z 5-ti ve
4-týdenních periodách. Každá dieta byla krmena celkem 32 kravám.
Tak jako u prvního experimentu produkce mléka a složek byla největší při
hladině 16.5% NL. Pomocí matematického modelu bylo podle pokusu vypočteno, že
obsah NL nad 16.7% nemá vliv na růst užitkovosti a obsah NL nad 17.1 % již
nezvyšuje produkci mléčné bílkoviny.
Na pokusech bylo potvrzeno, že vysoký
obsah močoviny (MUN) v mléce je vynikajícím ukazatelem překrmování NL. Je však
nutné, aby její stanovení bylo přesné.
Každá úroveň obsahu močoviny v mléce v
tabulce 2 je průměrem ze 128 vzorků mléka odebraných během experimentu. Vysoká
koncentrace močoviny v bachoru koreluje s přebytkem v bachoru rozpustného
proteinu v KD. Tabulka 2 ukazuje silnou závislost mezi množstvím močoviny v
bachoru a v mléce, proto vysoká močovina v mléce ukazuje plýtvání NL v krmené
dávce.
Zkrmování různých hladin NL, mělo jen nepatrný vliv na obsah N ve
výkalech.
Dusík odchází močí
Většina N z NL, který nebyl použit pro
vytvoření mléčné bílkoviny, odchází močí pryč z těla – to vytváří dosti velký
ekologický problém. Obsah N v moči se skoro zdvojnásobí při zvednutí úrovně NL z
13.5 na 19.4%. V tomto intervalu dochází i k poklesu efektivity využitelnosti N.
Tato efektivita nám znázorňuje, kolik N z krmiva se uloží v mléčné
bílkovině.
I když je efektivita nejvyšší při hladině NL 13.5 %, produkce je
nejvyšší při úrovni 16.5 % NL. Klíčem je najít takový kompromis, který by byl
nejlepší pro určitou farmu.
Je třeba zdůraznit, že NL byly v dávkách
zvyšovány díky extrahovanému sojovému šrotu s relativně malým obsahem BYPASS
proteinu. Optimální hladina NL v těchto pokusech byla o něco nižší, než
doporučuje norma NRC. Nebyla použita ani optimalizace KD na obsah BYPASS
proteinu podle NRC 2001. Cílem zkoumání bylo nalezení optimální hladiny NL.
Tabulka 1: Efekt NL v krmení na produkci
Obsah NL v % sušiny KD
13,5
15,0
16,5
17,9
19,4
lb / den
Příjem sušiny
47,6
48,1
49,6
47,6
47,8
Užitkovost
80,0
82,0
84,5
80,7
81,5
Produkce tuku
2,51
2,65
2,74
2,71
2,74
Produkce proteinu
2,43
2,54
2,61
2,49
2,54
Tabulka 2: Efekt obsahu NL na využití N
Obsah NL v % sušiny
KD
13,5
15,0
16,5
17,9
19,4
lb / den
Obsah dusíku v moči
(mg/l)
7,7
8,5
11,2
13,0
15,6
Obsah am. dusíku
v bachoru (mg/l)
12,2
15,4
18,3
24,5
25,6
Dusík ve výkalech
(g/den)
190
173
191
188
199
Dusík v moči
(g/den)
111
141
180
213
255
Efektivita využití
N%
37
34
31
28
26
Souhrn
Ve dvou experimentech bylo zjištěno, že
optimální produkce mléka a mléčné bílkoviny nastala při krmení krav dávkou o
obsahu 16.5 % NL. Dávka byla složena z vojtěškové senáže, kukuřičné siláže,
kukuřičného jádra o vyšší vlhkosti a sojového extrahovaného šrotu. Přidáním NL
do krmné dávky (nahrazováním kukuřičného jádra sojovým extrahovaným šrotem) nad
16.5% dále nezvyšovalo užitkovost, naopak ji slabě zhoršovalo, a zvyšovalo
vylučování N. Obsah N ve výkalech se měnil jen málo v závislosti na obsahu NL v
krmení. Skoro veškerý N zkrmovaný nad potřebu byl vyloučen z těla močí.
Glen Broderick, J. Olmos, L. Nell Adams H.Dairyman
3/2004
přeložil Lumír Dvorský, Genoservis, a.s. –
PS Frýdek-Místek
|