|  | Homepage
 ➝ poradenstvi
 ➝ clanky
 ➝ skot
 ➝ 65-prekrmujete-sve-kravy-dusikem 06.12.2007
 PŘEKRMUJETE SVÉ KRÁVY DUSÍKEM?
 
PŘEKRMUJETE SVÉ KRÁVY DUSÍKEM?
 
Proč zrovna překrmování dusíkem? Pokud jej krmíte v nadměrném množství, 
proděláváte na tom, protože zdroje bílkovin jsou dosti drahé. Dále dochází k 
znečišťování životního prostředí, když zvířata vylučují přebytečný dusík.
 
Překrmení dusíku ve formě NL (CP) může znamenat jeho značný výdej močí. 
Farmáři ve Wisconsinu krmí průměrnou dávku o obsahu 17- 19 % NL. Centrum pro 
výzkum krmiv v Madisnu hledalo optimální hladinu NL v krmné dávce, která měla 
vliv na produkci a vyloučila překrmování.Speciálně zkoumali, jakou mírou se 
dusík z krmiva podílí na tvorbě bílkoviny v mléce. 
 
Jak se analyzuje proteinStanovení obsahu NL se za 
posledních 120 let nezměnilo. Stanoví se celkový obsah N a násobí se 6.25, 
protože bílkovina obsahuje kolem 16 % N. Samozřejmě, to jsou aminokyseliny 
obsažené v NL, ze kterých vzniká skutečná bílkovina vytvořená organismem 
krávy.
 Jistě dobře víme, že NL obsahují protein degradovatelný, který se v 
bachoru transformuje na protein mikrobiální, a nedegradovatelný protein 
(BYPASS), který bachorem projde a je stráven až v tenkém střevě.
 
Jak byl prováděn pokusTestoval se  efekt různých hladin 
NL v krmení. Jednoduše se nahradilo kukuřičné jádro o vyšší vlhkosti 
extrahovaným sojovým šrotem ve dvou různých experimentech. Kravám byla změněna 
krmná dávka čtyřikrát – každé 4 týdny podobu 16-ti týdnů. Zvířata přijímala 4 
různé krmné dávky během dvou experimentů. Použila se data jen z posledních dvou 
týdnů každé čtyřtýdenní periody.
 První studie používala 9 diet. Každá ze tří 
úrovní NL měla ještě 3 úrovně s různou hladinou energie. Nahrazením kukuřičného 
jádra sojovým extrahovaným šrotem vznikly dávky s obsahem 15.1, 16.7 a 18.4 % 
NL. Hladina energie se nastavila díky nahrazení vojtěškové senáže a kukuřičné 
siláže kukuřičným jádrem o vyšší vlhkosti tak, že vznikly dávky s obsahem 75, 63 
a 50 % objemu v KD. Na každou úroveň NL byl obsah NDF 36, 32 a 28 %.
 Protože 
vláknina v objemu je méně stravitelná než vláknina kukuřice (jádra) a jiných 
koncentrátů, nižší úrovně NDF jsou dobrým indikátorem vyšší energie. V tomto 
stádiu výzkumu nebyl stanovován optimální obsah BYPASS proteinu v KD.
 
Graf: Jak obsah proteinu ovlivňuje užitkovost
 
Jaký obsah NL potřebujeme?Byla zjištěna hladina NL, při 
které se nezvýšila užitkovost, nezávisle na množství energie (viz graf). 
Užitkovost rostla v intervalu 15.1 – 16.7 % NL; mezi 16.7 a 18.4% NL užitkovost 
nerostla. Produkce  mléčného proteinu a tuku rostla rovněž v intervalu 15.1 – 
16.7% NL. V intervalu 16.7-18.4 % NL nebyl patrný nárůst produkce.
 Různá 
úroveň energie rovněž měla vliv na užitkovost. Čím byla vyšší hladina energie, 
tím rostla užitkovost, produkce mléčného tuku i bílkoviny a rovněž využitelnost 
dusíku. Vyšší obsah energie v KD redukoval hladinu močoviny v mléce a  moči. 
Největší produkce byla zaznamenána při hladině NL 16.7%.
 Jak rostla hladina 
NL nad 16.7 % stoupalo i množství vylučovaného N močí a hladina močoviny v 
mléce. Snižovala se efektivita využitelnosti N.
 Zjistilo se, že KD s obsahem 
16.7 % NL je dostačující hlavně v případech, kdy není dieta dorovnána na 
optimální obsah BYPASS proteinu. To je překvapující zjištění, pokud si 
uvědomíme, jak jsme doposud NL překrmovali.
 
Pro přesnější určení optimální hladiny NL byl proveden další experiment, kdy 
bylo testováno 5 dávek s různou hladinou NL. Byla použitá základní dieta 
obsahující 25% sušiny z vojtěškové senáže a 25 % kukuřičné siláže. Kukuřičné 
jádro o vyšší vlhkosti bylo nahrazováno ex. sojovým šrotem tak, že vniklo 5 
dávek s obsahem NL v intervalu 13.5 – 19.4 %. V experimentu  bylo sledováno 40 
krav (8 skupin po 5 ks) a každé skupině krav byly krmeny 4 dávky z 5-ti ve 
4-týdenních periodách. Každá dieta byla krmena celkem 32 kravám.
 
Tak jako u prvního experimentu produkce mléka a složek byla největší při 
hladině 16.5% NL. Pomocí matematického modelu bylo podle pokusu vypočteno, že 
obsah NL nad 16.7% nemá vliv na růst užitkovosti a obsah NL nad 17.1 % již 
nezvyšuje produkci mléčné bílkoviny.Na pokusech bylo potvrzeno, že vysoký 
obsah močoviny (MUN) v mléce je vynikajícím ukazatelem překrmování NL. Je však 
nutné, aby její stanovení bylo přesné.
 Každá úroveň obsahu močoviny v mléce v 
tabulce 2 je průměrem ze 128 vzorků mléka odebraných během experimentu. Vysoká 
koncentrace močoviny v bachoru koreluje s přebytkem  v bachoru rozpustného 
proteinu v KD. Tabulka 2 ukazuje silnou závislost mezi množstvím močoviny v 
bachoru a v mléce, proto vysoká močovina v mléce ukazuje plýtvání NL v krmené 
dávce.
 Zkrmování  různých hladin NL, mělo jen nepatrný vliv na obsah N ve 
výkalech.
 
Dusík odchází močíVětšina N z NL, který nebyl použit pro 
vytvoření mléčné bílkoviny, odchází močí pryč z těla – to vytváří dosti velký 
ekologický problém. Obsah N v moči se skoro zdvojnásobí při zvednutí úrovně NL z 
13.5 na 19.4%. V tomto intervalu dochází i k poklesu efektivity využitelnosti N. 
Tato efektivita nám znázorňuje, kolik N z krmiva se uloží v mléčné 
bílkovině.
 I když je efektivita nejvyšší při hladině NL 13.5 %, produkce je 
nejvyšší při úrovni 16.5 % NL. Klíčem je najít takový kompromis, který by byl 
nejlepší pro určitou farmu.
 Je třeba zdůraznit, že NL byly v dávkách 
zvyšovány díky extrahovanému sojovému šrotu s relativně malým obsahem BYPASS 
proteinu. Optimální hladina NL v těchto pokusech byla o něco nižší, než 
doporučuje norma NRC. Nebyla použita ani optimalizace KD na obsah BYPASS 
proteinu podle NRC 2001. Cílem zkoumání bylo nalezení optimální hladiny NL.
 
Tabulka 1: Efekt NL v krmení na produkci
 
	
		
			
			 
			  
			 
			Obsah NL v % sušiny KD 
			 
			  
			
			 
			13,5 
			
			 
			15,0 
			
			 
			16,5 
			
			 
			17,9 
			
			 
			19,4 
			
			 
			  
			 
			lb / den 
			 
			Příjem sušiny 
			 
			47,6 
			 
			48,1 
			 
			49,6 
			 
			47,6 
			 
			47,8 
			 
			Užitkovost 
			 
			80,0 
			 
			82,0 
			 
			84,5 
			 
			80,7 
			 
			81,5 
			 
			Produkce tuku 
			 
			2,51 
			 
			2,65 
			 
			2,74 
			 
			2,71 
			 
			2,74 
			 
			Produkce proteinu 
			 
			2,43 
			 
			2,54 
			 
			2,61 
			 
			2,49 
			 
			2,54 
			 
 
 
Tabulka 2: Efekt obsahu NL na využití N
 
	
		
			
			 
			  
			
			 
			Obsah NL v % sušiny 
			KD 
			 
			  
			
			 
			13,5 
			
			 
			15,0 
			
			 
			16,5 
			
			 
			17,9 
			
			 
			19,4 
			
			 
			  
			
			 
			lb / den 
			
			 
			Obsah dusíku v moči 
			(mg/l) 
			 
			7,7 
			
			 
			8,5 
			
			 
			11,2 
			
			 
			13,0 
			
			 
			15,6 
			
			 
			Obsah am. dusíku 
			v bachoru (mg/l) 
			 
			12,2 
			
			 
			15,4 
			
			 
			18,3 
			
			 
			24,5 
			
			 
			25,6 
			
			 
			Dusík ve výkalech 
			(g/den) 
			 
			190 
			
			 
			173 
			
			 
			191 
			
			 
			188 
			
			 
			199 
			
			 
			Dusík v moči 
			(g/den) 
			 
			111 
			
			 
			141 
			
			 
			180 
			
			 
			213 
			
			 
			255 
			
			 
			Efektivita využití 
			N% 
			 
			37 
			
			 
			34 
			
			 
			31 
			
			 
			28 
			
			 
			26 
			
			 
 Souhrn
 Ve dvou experimentech bylo zjištěno, že 
optimální produkce mléka a mléčné bílkoviny nastala při krmení krav dávkou o 
obsahu 16.5 % NL. Dávka byla složena z vojtěškové senáže, kukuřičné siláže, 
kukuřičného jádra o vyšší vlhkosti a sojového extrahovaného šrotu. Přidáním NL 
do krmné dávky (nahrazováním kukuřičného jádra sojovým extrahovaným šrotem) nad 
16.5% dále nezvyšovalo užitkovost, naopak ji slabě zhoršovalo, a  zvyšovalo 
vylučování N. Obsah N ve výkalech se měnil jen málo v závislosti na obsahu NL v 
krmení. Skoro veškerý N zkrmovaný nad potřebu byl vyloučen z těla močí.
 
Glen Broderick, J. Olmos, L. Nell Adams   H.Dairyman 
3/2004přeložil Lumír Dvorský, Genoservis, a.s. – 
PS Frýdek-Místek
 
 |