Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ skot
➝ 74-jak-dlouho-by-mely-stat-kravy-na-sucho
06.12.2007
JAK DLOUHO BY MĚLY STÁT KRÁVY NA SUCHO ?
Pravděpodobně všichni jsme se ve škole učili, že doba stání na sucho okolo 60
dnů je nutná pro regeneraci mléčné žlázy a přípravu na další laktaci. Toto
doporučení vzniklo v době, kdy většina z nás ještě nebyla na světě a nikdo o
jeho správnosti nepochybuje. V posledním období se objevují informace, které
přehodnocují dosavadní poznatky. Shrnutí těchto nejnovějších informací by mělo
být náplní tohoto příspěvku.
Historické poznatky, které hovoří pro 60 denní dobu stání na
sucho
Typické doporučení z minulosti o době stání na sucho v délce 6
– 8 týdnů bylo podpořeno řadou studií, které prokazovaly, že krávy s kratší
dobou stání na sucho dosahovaly podstatně nižší produkce oproti vrstevnicím.
Většina těchto studií čerpala informace z výsledků kontroly užitkovosti a proto
je nasnadě, jakou skupinu zvířat krávy s kratší dobou stání reprezentovaly. Jsou
to hlavně výjimky: krávy s dvojčaty, předčasné porody z různých důvodů apod.
Tyto studie měly výhodu ve velkém počtu sledovaných zvířat, ale nevyužívaly
zvířata, která by byla cíleně směřována ke zkrácení doby stání na sucho. Podobně
i prodloužení doby stání na sucho snižovalo produkci u krav v následné laktaci.
Tato data z výsledků v KU pravděpodobně reprezentují nízkoprodukční dojnice,
které musely být zaprahnuty, protože již přestaly dojit.
Navíc – drtivá
většina těchto studií byla provedena před více než 20 lety, kdy mléčná produkce
byla rozdílná oproti dnešku.
Potenciální přínos zkrácení doby stání na sucho
Hlavním
přínosem zkrácení doby stání na sucho by mělo být prodloužení laktace, a tím
zvýšení produkce mléka na konci laktace. Tento výsledek je pozitivní, pokud není
doprovázen vyšší ztrátou na produkci v následné laktaci.
Další pozitiva mohou
být zejména z pohledu managementu. Je třeba méně ustájovacích míst pro
suchostojné krávy. V klasickém systému dochází k několika změnám v krmných
dávkách během krátkého časového období (při zaprahnutí, před otelením, po
otelení). Při kratší době stání na sucho je možné počet krmných dávek snížit a
tím omezit počet změn a zabezpečit uniformnější krmení.
Jaké jsou výsledky zkrácení doby stání na sucho
Na
univerzitě ve Wisconsinu proběhla studie, která měla za úkol ověřit, jaký vliv
má různá doba stání na sucho na vybrané ukazatele. 56 dní před předpokládaným
porodem byla zvířata rozdělena do 3 skupin.
1. 56 dní na sucho. Krávy byly
krmeny krmnou dávkou pro suchostojné a 28 dní před porodem byly převedeny na
krmnou dávku před porodem.
2. 28 dní na sucho. Krávy byly krmeny laktační KD
a po zaprahnutí byly převedeny na KD před porodem.
3. 0 dní na sucho. Krávy
byly až do otelení na laktační KD.
Po otelení byly všechny skupiny převedeny
na stejnou KD (tabulka 1)
Tabulka 1: KD pro krávy 56, 28 a 0 dní na sucho
Příjem sušiny a energetická bilance
Některé krávy ve skupině 0 se
zaprahly spontánně. Nejvyšší pokles sušiny byl zaznamenán po zaprahnutí v obou
skupinách, kde se krávy zaprahovaly (56 a 28), příjem sušiny se snižoval ve
všech skupinách s blížícím se porodem. Příjem sušiny byl nejvyšší u skupiny 0
před porodem i po porodu (graf 1). Vliv na energetickou bilanci byl hodnocen
podle tělesné kondice (graf 2) a obsahu neesterifikovaných mastných kyselin
(NEMK - graf 3) a betahydroxybutyrátu v krvi. Na všechny ukazatele energetického
metabolismu měla pozitivní vliv kratší doba stání na sucho.
Graf 1: Příjem sušiny před porodem a po porodu
týdny do porodu
Graf 2: Tělesná kondice před porodem a po
porodu
týdny do porodu
Graf 3. Koncentrace NEMK v krevní plazmě před porodem a po porodu
týdny do porodu
Reprodukce
Doba stání na sucho a systém krmení neměl
signifikantní vliv na velikost telat (42,7; 42,9 a 43,1 kg ve skupinách 56, 28 a
0 dní). Reprodukční ukazatele jsou vyhodnoceny v tabulce 2.
Pozitivní
výsledky se zkracující se dobou stání na sucho je třeba hodnotit v interakci s
příjmem sušiny, energetickou bilancí a užitkovostí.
Tabulka 2: Ovariální dynamika a výsledky reprodukce u krav 56, 28 a 0
dní na sucho
Užitkovost
Nebyl signifikantní rozdíl mezi produkcí 4%
FCM mezi skupinou 56 a 28. Skupina 28 dojila o něco méně, ale s vyšším procentem
tuku a bílkoviny. Skupina 0 dojila o 5 kg FCM méně než skupina 28 (graf 4).
Graf 4. Produkce mléka korigovaného na obsah tuku 4 % ( FCM
)
týdny po porodu
Závěr
Uvedená studie naznačuje, že u současných
holštýnských krav se jeví jako dostatečná doba stání na sucho okolo 30 dnů. Pro
praktické použití je třeba počítat s variabilitou v délce březosti, protože u
krav s krátkou dobou březosti (např. krávy s dvojčaty) může kratší doba stání na
sucho snížit následnou produkci.
Jako praktické doporučení se jeví zkrátit
dobu stání na sucho na 35 dní u krav, které před zaprahnutím dojí nad cca 12
litrů a jejich převedení na krmnou dávku před porodem. U krav s nižší produkcí
je vhodné zaprahnout v normálním termínu a zařadit je na krmnou dávku
suchostojných společně s vysokobřezími jalovicemi.
Po otelení lze očekávat u
později zaprahlých krav užitkovost nižší o 1 – 4% než by dosáhly normálně, ale
je zde nárůst v produkci z prodloužené doby dojení před zaprahnutím a lze
očekávat i lepší výsledky v reprodukci a vyšší procento tuku a bílkoviny v
mléce.
V současné době tento systém praktikují chovy v zahraničí i v ČR a s
novými výsledky vás i nadále budeme seznamovat.
Použitá literatura:
Grummer R. R., Rastani R.: Dry Cow
Management: Can We Shorten the Dry Period ? Departament of Dairy Science,
University of Wisconsin-Madison.
|