|
Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ skot
➝ 82-jak-dulezite-jsou-prostredky-detekce-rije
06.12.2007
JAK DŮLEŽITÉ JSOU PROSTŘEDKY DETEKCE ŘÍJE?
Plemeno Holštýn se značně zlepšuje na celém světě, ale výzkumy ukazují, že
plodnost vysokoprodukčních stád se nezlepšila. Může se situace změnit a jak k
tomu dojde? Co k tomu holštýn potřebuje? Zabřeznutí vysokoprodukční holštýnské
dojnice je stále záruka vysoké celoživotní produkce. Navíc vysoká brakace
znamená ztrátu peněz. Námětem tohoto článku je tedy říje a prostředky
detekce říje.
„Jsme spokojeni s naším programem plodnosti? Ne, ne zcela.“ To jsou slova
ambiciozního a kritického managera René van Bakel ve Vreba Melkvee bv, jednoho z
největších mléčných stád v Holandsku. Minulý rok jejich 1.036 krav ve Vredepeelu
na jihu Holandska vyprodukovalo průměrnou laktaci za 365 dnů 10.713 kg mléka,
tuk 4,04% a protein 3,44%. Mají 10 zaměstnanců ve Vrebě a obhospodařují 425
hektarů. „Při vysoké produkci mléka si myslím, že je velmi důležité mít dobré
mezidobí. My máme interval 398 dní, ale tohle číslo může být zlepšeno. Pokud
chcete pokračovat ve vysoké produkci mléka, je důležité, aby krávy zabřezly
včas. Vysoká produkce a úroveň plodnosti jdou ruku v ruce. Abychom do budoucna
zlepšili tento interval, začali jsme se více věnovat kravám, které nevykazují
příznaky říje v 60-ti dnech po aplikaci hormonální injekce. Naši veterináři
vyšetřují březost každé pondělí. Dnes je to ještě příliš brzy ptát se po
výsledcích, ale jsem přesvědčen, že tento přístup bude fungovat. Průměr servis
periody je nyní 67 dní. Víte, která čísla nás tak řečeno „nakoply“? Počet
inseminací za týden a hlavně počet zabřezlých za týden.“
Používají nějaký prostředek detekce říje k vyhledání říje? „Ne, nepoužíváme
žádné pedometry nebo značení ocasů křídou. Náš zootechnik stráví asi 2 hodiny
denně na detekci říje a hádám, že takto vyhledáme asi 75% krav, které se ten den
říjí. Tento systém pracuje dobře nebo špatně podle výběru správného či
nesprávného člověka. Dosud jsme s touto metodou i s inseminací krav měli dobré
zkušenosti.“
Rodina Van Bakel je aktivní i v USA. Společně s rodinou Van der Hoff dojí víc
jak 7.500 krav ve dvou stádech ve stádě Michigan. Navíc Van Bakels v USA dobře
zavedl kolem 40 holandských farmářů ve státech Ohio, Indiana a Michigan. „V
našem vlastním stádě v USA využíváme synchronizaci. To je jediné východisko.
Toto pravidlo aplikuji proto, aby krávy zabřezly co nejdříve. V Holandsku nyní
potřebujeme 2,2 inseminační dávky na březost. Ve stádě v USA je to jen 1,2
dávky. Obecně řečeno nejsme nespokojeni, ale úplně spokojeni také nejsme. Chtěli
bychom produkovat 12.000 kg mléka a přitom nezvýšit délku mezidobí. Přemýšlíme,
že stejný princip k detekci říjí jako v USA použijeme i v Holandsku.“
Synchronizace
Jaké jsou systémy, které fungují dobře v
praxi producentů mléka? Dr. Ray Nebel z Virginia Polytechnic Institute na
Univerzitě v USA říká: „Ve větších stádech docela dobře funguje značení ocasů
křídou. Stále více plemenářských firem nabízí nové produkty a služby v této
oblasti, a někdy, což je ideální, se stará o celý program managementu
reprodukce. To je dobrý počin, protože pro vyšší zabřezávání potřebujeme
asistenci techniků od plemenářských organizací. Nevidím změnu v genetické úrovni
selekce pro chovatele mléčných stád. Někteří selektují více na dlouhověkost a
znaky plodnosti, někteří ne. Proces zvyšování produkce mléka se žene stále
kupředu. Nedá se také moc spoléhat na kvalitu semene a genetické předpoklady.
Jen 3% rozdílů mezi plemenicemi je dáno geneticky. Plodnost je opravdu jen věcí
managementu a vyžaduje seriózní přístup a program.
Podle mne ta správná
metoda je synchronizace. Vím, že v některých zemích to vyvolává nevraživost,
jako např. v Kanadě a možná také v Evropě. Využívají se hormony a kráva
potřebuje být injekčně ošetřena několikrát. Lidé ale zapomněli, že oestrophan a
supergestran jsou přirozené hormony. Jsem víc a víc přesvědčen, že
synchronizační programy budou základním kamenem šlechtitelského programu, a
existuje několik programů, některé v kombinaci s vizuálním sledováním, některé s
využitím časované či smluvené inseminace. V současné době na Centru mléčné
produkce na univerzitě se inseminátoři objeví jen ve čtvrtek kdy dalších 6 dní
se tomu věnovat nemusí, a my se můžeme specializovat na jiné problémy.“
Pohoda
V Dánsku proces expanze stád vyvrcholil v
posledních deseti letech. Více a více krav je ustájeno v moderních volných
stájích a vazné stáje jsou již minulostí. To je případ také Henrika Joergensena
v Raastedu v západní části Dánska. „V roce 1995 jsem od rodičů farmu převzal a
od roku 2000 chováme 83 krav v nové volné stáji. Naše průměrná roční produkce
dosahuje 8.700 kg mléka při tučnosti 3,76% a proteinu 3,30%. Koupili jsme
dojírnu DeLaval, krmení je přes počítačový systém a před rokem jsme k systému
DeLaval připojili i měřiče aktivity (pedometry), vyhodnocované přes krční
obojky. Nedá se říct, že bychom kdysi ve vazné stáji měli velké problémy se
zabřezáváním, ale získal jsem větší jistotu, když jsem si všiml, kolik říjí jsme
před tím nedetekovali. Teď mi to nezabere víc jak 15 minut denně, abych zjistil
v počítači data o aktivitě krav a podíval se na zvířata. Technologie mi řekne,
kdy je potřeba krávu inseminovat a výsledky jsou velmi dobré. Je nezbytné do
systému dodávat správně všechna potřebná data a zvířata, hlavně jalovice,
sledovat. Ve větších skupinách je tendence krav na sebe naskakovat větší, a tak
je to potřeba vidět na vlastní oči.
Navíc je velice jednoduché zkombinovat tento systém s
pastvou. V létě paseme naše krávy ve dne v noci. Pedometry všechno
zaznamenávají a když kráva přijde na dojírnu, jsou tato data zaslána na počítač
a ten mi sdělí, která kráva vykazovala kdy a jak velkou aktivitu. Na základě
těchto informací pak nechám krávy nainseminovat. Naše mezidobí se zlepšilo z 398
dní na 378 a inseminační index se v posledních letech snížil z 2,41 na 1,54.
Nepotřebujeme brakovat žádné krávy z důvodu reprodukčních problémů. Musím říct,
že mám více krav a v mnohem pohodovějším režimu právě díky moderní
technologii.“
Potřebujete pomoc?
Dr. Ray Nebel z Virginia Polytechnic
Institute na Univerzitě v USA je specialista v oblasti reprodukce a stráví víc
jak 50% svého času externí prací na farmách. „Věřím, že v USA vysledujeme jen
50% říje. Hlavně když se zvýšil počet zvířat ve stádě – průměrné stádo ve
Virginii má 140 krav s maximem 1,000 kusů – vizuální sledování samotné už není
dostačující, aby se identifikovalo vyšší procento krav vykazujících příznaky
říje. Krávy obecně vykazují kratší říje než si zootechnici myslí, naše data
vykazují, že krávy na sebe naskakují asi 7x a délka od prvního skoku do
posledního je 7 hodin. Věřím, že když máte víc jak 250 krav, potřebujete už
využívat některý druh technické pomoci, abyste zvýšili účinnost detekce říje a
neutráceli tak zbytečně krávy i peníze. Nízká detekce říje je většinou největším
problémem větších mléčných farem. Na naší univerzitě jsme v posledních deseti
letech eliminovali vizuální sledování systémem HeatWatch. Výsledky byly
excelentní, ale systém vyžaduje dostatečné množství pracovníků k výměně a fixaci
detektorů na ocasy krav, a tak se systém prozatím v USA hromadně nerozšířil.
Nicméně získali jsme 80% detekci říjí a zabřezávání 47%. To dává výslednou míru
březosti 38% (80% x 47%), což je počet krav, které zabřeznou každý 21. den a to
je vynikající, mnohem lepší než 15%, jak je vysledován národní průměr mléčných
farmářů v USA.“
Silný vliv výživy na zabřezávání
Je to komplexní věc:
krmení a březost vysokoprodukčních holštýnů. Někteří farmáři to neshledávají tak
obtížným. „Ujistěte se, že výživa je 100% v pořádku, a zjistíte že i zabřezávání
je dobré,“ komentuje René van Bakel. Ale když zabřezávání není úplně dobré, co
chybí v krmné dávce? A je vůbec možné to krmnou dávkou zlepšit? Zeptejme se
specialistů.
Dr. Roel F.Veerkamp, specialista na šlechtění v Univerzity of Wageningen v
Holandsku, vyhodnotil březost u holštýnů z různých úhlů. „Obecně řečeno, kráva
může využít svou energii na dvě věci. Na prvním místě k produkci mléka a na
druhém místě k reprodukci, zabřeznutí, atd. Během posledních let jsme byli
úspěšní v rozvoji více a více produkčnějších krav, ale kladli jsme menší
pozornost na plodnost. Pokud chcete zlepšit plodnost, musíte šlechtit na nižší
produkci a více upřednostňovat jiné věci jako např. skóre kondice. Existuje
korelace mezi kravami s nedostačující kondicí před a po otelení a se sníženou
plodností. Také na úrovni býků lze nalézt rozdíly v dědivosti skóre kondice.
Navíc negativní balance energie (NEB) nesmí trvat příliš dlouho.“
Jeho
kolega, Dr. Ad van Vuuren, vedoucí oddělení výživy přežvýkavců, dodává: „Je to
obvyklé, že krávy, které agresivněji žerou, dávají více mléka a pak, pro
vyrovnání, jim zůstává nižší energetická balance. Je tedy velmi důležité, aby
vysokoprodukční krávy dostávaly dostatečnou energii sacharidů během období
nedostatku energie. Například kukuřičný šrot je vynikajícím zdrojem energie
sacharidů, ale když se snažíte pokrýt potřebu energie krmením obsahujícím příliš
mnoho tuku, pak věci nefungují správně, a zároveň nefunguje také
zabřezávání.“
Efekty
Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují plodnost,
a množství publikací, kde se tyto věci už objevily. Není účelem zde diskutovat
všechny techniky výživy, které mají vliv na plodnost. Nicméně pro lepší přehled
o nejdůležitějších korelacích s plodností byl sestaven krátký souhrn. Rozdíl byl
dán mezi obecnějšími faktory na úrovni krávy a výživy, a více specifikována byla
metabolická úroveň.
Plodnost a ET
Dr. Barry England ze společnosti
PennEngland Embryo Transfer v Pensylvánii se zabývá mnoha záležitostmi v oblasti
embryotransferu (ET). Jeho zkušenosti byly takto krátce shrnuty: „Věřím, že v
každé sestavené krmné dávce je základem píce. Na farmě mého bratra Freda je 820
krav s průměrnou roční produkcí 11.500 kg mléka. Poměr v krmné dávce je 50%
kukuřičné siláže a 50% luční senáže, čímž zajistíme a pokryjeme větší část
potřeb. Nakoupíme dodatečně protein nebo energii jen když analýza píce ukáže, že
je toho potřeba, a když cena specifické komodity je příznivá. Ale nejdříve je
píce, pak zbytek. Přivíráme oči nad kondicí krav které zasušujeme. Dva týdny
před otelením se snažíme výrazně zvýšit jejich příjem energie. Tohle období a
doba po otelení jsou kritické pro obojí: vysokou produkci i dobrou plodnost. Pro
zvířata, která budou vyplachována, jsou pravidla víceméně stejná. Zaměřte se na
kondici během stání nasucho, ujistěte se, že příjem krmiva se před otelením
výrazně zvýšil, a nechte dotvářet vaši krmnou dávku podle kvality píce. Mezi
mými zákazníky, využívajícími ET, nejsou žádní velcí nákupci aditiv či minerálů,
tuku, nebo probiotik. Krávy k výplachu jsou v podstatě krmeny stejně jako
ostatní. Samozřejmě že nesmí být příliš tučné či příliš hubené, a určitě
potřebují velmi dobře vyváženou krmnou dávku. A většinou ji i dostanou.
Mimochodem, je pozoruhodné, že vypláchnu více embryí ve 45.-60. dnu po
otelení než 90.-120. den. To má pravděpodobně co do činění s vývinem vajíček a
negativní energetickou bilancí, ve které krávy kolem 100. dne po otelení jsou.
Vajíčka vypláchlá 45. den se začaly vyvíjet kolem doby otelení, a v té době není
negativní energetická bilance.“
Beta-karoten a plodnost dojnic
Efekt beta-karotenu na
plodnost byla intenzivně sledována firmou Roche Vitamins v Baselu, Švýcarsko.
Dr. Irmgard Imming, který je v Roche marketingovým managerem pro přežvýkavce,
komentuje: „Mnohé studie nezvratně potvrdily vztah mezi nízkou koncentrací
beta-karotenu v krvi a poruchami plodnosti. Funguje to takhle: pokud krmná dávka
skýtá nedostatek travních produktů nebo obsahuje siláž ze zrna, které má
nedostatek beta-karotenu, následně se vytvoří nedostatečná hladina vitaminu A ve
folikulech, což má za následek nedostatečnou produkci progesteronu. To ústí v
pozdnější ovulaci, objeví se cysty a embryonální úmrtí. V krátkosti: ve sníženou
plodnost. Navíc vědecké výzkumy prokázaly, že adekvátní množství beta-karotenu v
krvi dojnic s ohledem na kolostrum následně znamená telata s méně průjmy a
pneumoniemi. V případě nízké hladiny beta-karotenu (např. vysoká hladina
kukuřice v krmné dávce) a vysoké produkce, doporučujeme doplněk externího
beta-karotenu 10 dní před otelením až do potvrzení další březosti.“
Faktory, které následně mohou mít negativní dopad na
plodnost
Na úrovni kráva / krmná dávka
- příliš vysoké nebo
příliš nízké skóre kondice v době telení
- nízký příjem sušiny či energie po
otelení
- výrazný a dlouhodobý nedostatek energie, často také viditelně nižší
přísun tuku
- nedostatečná energie sacharidů (např. jen travní siláž jako
píce)
- příliš mnoho rychle stravitelného metabolického proteinu v dávce
-
příliš nízká hladina beta-karotenu v krmné dávce (navíc s velkým množstvím např.
kukuřice)
- nedostatek methioninu, lyzinu v KD
- nedostatek vitaminu E a
selenu v KD
- silný genetický předpoklad pro vysokou produkci
Na metabolické úrovni
- vyšší koncentrace volných
mastných kyselin v krvi
- nízká koncentrace glukózy, insulinu a růstového
hormonu
- příliš mnoho močoviny v krvi či mléce
- nedostatečné pokrytí
životně nezbytnými mastnými kyselinami na okamžité úrovni
Holstein International, květen, červen 2003
přeložila Lenka Kahánková, Genoservis a.s.
|