Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ vyziva-a-krmeni-skotu
➝ 377-optimalizace-bachorove-fermentace
29.11.2007
Optimalizace bachorové fermentace.
Skot je unikátní díky svému „dvojímu“ systému trávení : mikrobiální
fermentace v bachoru a trávení v tradiční tráv. soustavě /slez,tenké
a tlusté střevo/
Bachorové mikroorganismy jsou schopné poskytnout 40-60 % denní potřeby
aminokyselin přičemž zajišťují 60-80 % potřebné energie produkcí těkavých
mastných kyselin. Systémy výživy, které maximalizují růst mikroorganismů
a udržují vysokou produkci mléka vedou k žádoucím složkám v mléce a
maximálnímu profitu.
Následující čtyři faktory mohou zlepšit bachorovou fermentaci:
1.Udržení pH v bachoru nad 6
2.Dostatek efektivní vlákniny
3.Optimální produkce těkavých mast. kyselin
4.Kontrola fungování motoriky bachoru
Podívejme se jak můžeme jednotlivých bodů v praxi dosáhnout
1/ Udržení pH v bachoru nad 6
celk.NDF zkrmujte 1,2 % tělesné hmotnosti dojnice
poskytujte pícniny i koncentráty ve správném množství a fyzikální
formě
dodávejte jadrná krmiva vícekrát pro dosažení plynulého toku živin
bachorovým mikroorganismům bez „nárazového krmení“
vybalancujte dávky fermentovatelných uhlovodíků a degradovatelného
proteinu, udržujte poměr NFC k degradovatelnému proteinu 3,5 : 1
vyhněte se zkrmování rostlinných olejů v dávce nad 0,5 kg na kus a
den
maximum krmení rybích olejů je do 100 g na den
2/ Dostatek efektivní vlákniny
minimálně 2,5 kg pícnin má být o velikosti částic nad 2,5 cm
0,9 % tělesné hmotnosti - NDF z obj. krmiv
min 21 % ze suš. krmné dávky - NDF z obj. krmiv
vybalancujte krmné dávky na 20-22 % efektivní NDF
8-15 % TMR na horním sítě Penn-State separátoru
40-50 % TMR na prostředním sítě
méně než 50 % TMR na spodním sítě
3/ Optimální produkce TMK
udržujte poměr kys. octové ke kys. propionové 2,2 : 1 nebo větší;
k.octová (55-70% z celk. množství TMK) je produkována fermentací vlákniny
v bachoru.
k.propionová (15-30% z celk. množství TMK) je produkována fermentací
škrobu a cukrů.
k. máselná (5-15% z celk. množství TMK) je produkována bakteriální
fermentací vlákniny
vyhněte se nadměrnému příjmu škrobu, omezíte tím produkci k. mléčné a
tím snižování pH v bachoru
4/ Kontrola fungování motoriky bachoru
příliš rychlé rotace bachoru omezují trávení vlákniny (částice pícnin
opouštějí bachor příliš brzy) a snižují produkci TMK, dochází k nižšímu
zisku energie.
Pomalé bachorové rotace (příliš mnoho vlákniny, nízká kvalita pícnin
nebo velké částice) snižují příjem sušiny krmiva setrváváním v bachoru,
může také dojít ke snižování pH kvůli nadměrné fermentaci cukrů a škrobu
Pozvolné tempo posunu kvalitních proteinů (jako např. soj. extr. šrotu) může
zvyšovat jejich degradovatelnost v bachoru a snižovat množství
aminokyselin plynoucích do tenkého střeva
Zpracování zrnin ( např. šrotování) zvyšuje množství škrobu
fermentovaného v bachoru a snižují množství došlé do tenkého střeva.
Řízení příjmu sušiny krmiva
Optimalizace příjmu sušiny krmiva je klíčový faktor k fungování jakéhokoliv
krmného systému.
První co limituje produkci mléka, mléčné složky a reprodukci u
vysokoprodukčních dojnic je energie. Měli bychom uvážit několik faktorů
majících vliv na příjem sušiny, když navrhujeme a vybíráme systém výživy
a krmení. První dva souvisí s fází laktace.
1) Zaostávající příjem sušiny krmiva za produkcí mléka na počátku
laktace vede k nadměrné ztrátě hmotnosti a metabolickým poruchám. Potřebného
příjmu sušiny je u zdravých krav dosahováno od pátého do desátého týdne
po otelení. Správný krmný systém udržuje rovnováhu mezi mléčnou produkcí
a příjmem sušiny krmiva zvýšenou koncentrací živin.
2) Krávy v období stání na sucho přijímají sušiny krmiva okolo 2 %
tělěsné hmotnosti. V posledních dnech před otelením dochází k redukci
příjmu sušiny krmiva až o 30 % . Správný krmný systém zajišťuje speciální
potřeby a měl by vyhovovat jak čerstvě zasušeným, tak i plemenicím těsně
před otelením.
Další faktory:
Na každé zvýšení příjmu sušiny krmiva o 1 kg u dojnic v první fázi
laktace můžeme očekávat nárůst produkce mléka o 2-2,5 lt.
Zkrmování tuků nad 5 % může omezovat příjem krmiva
Přídavek pufrů ( uhličitan sodný) může pozitivně ovlivnit příjem
krmiva
Přidáním 3-7 lt vody do suchých krmných dávek (nad 50 % sušiny) zvyšuje
chutnost a redukuje přebírání krmiv v krmné dávce, naproti tomu v období
teplého počasí přídavek vody urychluje sekundární fermentaci na krmném
žlabu což může snižovat chutnost krmiva.
Požadavek na hodnoty živin v krmné dávce, které optimalizují příjem
krmiva:
ADF: 19 – 21 %
NDF: 28 – 32 %
Škrob: 25 – 30 %
NFC : 34 – 38 %
Tuk : 5 – 6 %
Sušina krmné dávky: 42 – 50 %
Krmení pícnin s vysokým podílem vlákniny, s nízkou stravitelností
a pomalým pasážováním trávícím traktem omezuje až zastavuje příjem sušiny
krmiva.
Management krmného žlabu (množství zbytků krmiva)
Sekundární fermentace krmiva na žlabu (chutnost)
Plesnivé nebo méně chutné krmivo
Tepelný stres
Nedostatek místa u žlabu vzhledem k počtu zvířat
Bolestivá onemocnění končetin omezující pohyb zvířat
Nedostatečné wellfare dojnic
Successful feeding systems for Dairy by Mike Hutjens
Přeložil a upravil Ing. Karel Liška
|