Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ vyziva-a-krmeni-skotu
➝ 381-ole-mocoviny-v-krmnych-davkach
10.04.2009 ole močoviny v krmných dávkáchRole močoviny v krmných dávkách ® Dlouhou dobu si výživáři mysleli, že zdroj degradovaného proteinu není důležitý. Tento názor se zdál být teoreticky správný, protože bachorové mikroorganismy mají enzymatickou výbavu k syntéze všech aminokyselin, potřebných k tvorbě mikrobiálního proteinu. Mnoho studií z doby před 50-60 lety ukazovalo přežvýkavce, včetně dojných krav, kteří normálně rostli, množili se a měli jakousi produkce při zkrmování diet ve kterých byl všechen protein nahrazen nebílkovinými dusíkatými sloučeninami (NPN). Publikace NRC, naše výživářská „bible“, říká, že NPN jako např. močovina může být zdrojem třetiny potřeby degradovatelného proteinu (RDP) stejně dobře jako soja nebo jiné bílkoviné zdroje RDP. Nedávné studie však ukazují opak. Během degradace v bachoru jsou bílkoviny rozloženy na peptidy a aminokyseliny. Některé z těchto složek jsou později přeměněny na amoniak. Rozpadem močoviny vzniká pouze amoniak, ale ne peptidy ani aminokyseliny. Několik experimentů in vitro (bachorové tekutiny inkubované v laboratoři) ukázaly, že bachorové mikroorganismy vytvořily více proteinu a efektivněji v případě nějakého zdroje RDP v podobě peptidů a aminokyselin než jen z močoviny. Otázka zněla: Byl by zdroj RDP z bílkovin efektivnější i u žijící dojnice, nebo se jednalo o kuriozní výsledek laboratorních pokusů in vitro. V literatuře jsme našli několik pokusů s ovcemi ukazujících,
že bachorové mikroorganismy produkují více proteinu, když jsou zdrojem RDP
různé proteiny než když je to močovina. V jedné z těchto studií
bylo pozorováno, že efektivita( tvorba mikrobiálního proteinu na jednotku
stravitelné energie v bachoru) byla u ovce vyšší s přídavkem kaseinu
oproti přídavku močoviny o 10% v případě nízkoenergetické krmné dávky
na bazi sena, a o 80% v případě krmné dávky z řepných řízků
s vysokým obsahem energie.
Všechny krmné dávky obsahovaly v sušině: 40% kukuřičné siláže, 15% vojtěškové siláže, 28-30% vlhkého zrna, 16,1% N látek, z toho 10,5% RDP, který byl postupně nahrazován močovinou ve výši 0, 1.2, 2.4, a 3.7 % RDP v sušině. Tyto krmné dávky byly krmeny 28 holštýnkám po 16 týdnů trvající studii. Krmné dávky byly měněny každé 4 týdny tak, že všechny krávy vystřídaly všechny KD. Ačkoli jsme očekávali pokles, protože při nahrazování RDP ze soji močovinou
se snižoval i příjem krmiva, efekt na produkci mléka a mléčné složky nás
překvapil. (Tab.2) Krmiva použitá v krmné dávce, stejně jako další podobná
fermentovaná krmiva vždy obsahují dostatečné množství nebílkovinného
dusíku. Naše základní krmné dávky bez močoviny, obsahují 20% celk.
proteinu v nebílkovinné formě. Podle Glen A. Broderick - Hoarďs Dairyman přeložil Karel Liška |
|
|