Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ vyziva-prasat
➝ 198-vitamin-e-ve-vyzive-prasnic
01.06.2003 VITAMÍN E VE VÝŽIVĚ PRASNICObecně existuje nejméně 8 přirozeně vyskytujících se tocolů, které mají aktivitu vitamínu E. Jsou to tocopheroly (s plně nasyceným phytolovým bočním řetězcem) a tocotrienoly (s bočním řetězcem částečně nenasyceným). Tyto zdroje mají různou E aktivitu. Největší biologickou efektivitu mají a-tocopherol a a-tocotrienol . 1 mg dl-a- tocopherol acetát???. I MJ (mezinárodních jednotek) Vitamín E působí jako nitrobuněčný antioxydant. Je také prekurzor např. některých prostaglandinů a imunoglobulinů. Pokud je asociován k mitochondriálním membránám, může pomoci jako prevence oxidace nenasycených lipidů a může asistovat při odstraňování škodlivých volných radikálů. Do skupiny metabolických antioxidantů dále patří enzym obsahující Se (selen) - glutathione peroxidáza. Fungují společně a malý deficit jednoho antioxidantu může nahradit jiný. To je ale limitující, protože kromě hlavní funkce (odstraňování volných radikálů) hraje každý antioxidant ještě jiné specifické role. Pokud je v dietě více nenasycených lipidů, je nutné zvýšit množství vitamínu E a Se jako prevenci oxidace a řetězové reakce vedoucí ke zvýšení produkce volných radikálů. Selata, která se narodila prasnici s nízkým ?E? statutem, mohou hynout v průběhu prašení nebo bezprostředně po něm. Pokud je deficit výraznější, může docházet k mortalitě embryí v prvních týdnech gravidity. V každém případě deficit vit.E vede k redukci živě narozených a odstavených selat. Může dojít ke snížení odstavové hmotnosti a vyšším výskytům průjmů. Adekvátní zásobení vitamínem E vede k maximalizaci velikosti vrhu a přežití selat, zejména u starších prasnic. Selata se rodí s velmi nízkými rezervami vitamínu E ? placentární transfer je minimální. Přenos přes mlezivo je nejvíce efektivní cesta k poskytnutí a-tocopherolu selatům. Kolostrum obsahuje cca 15 mg tocopherolu / ml a je časným, nezbytným zdrojem pro selata. Po 3 až 4 dnech obsah vitamínu E v mléku prasnice klesá pod 3 mg / ml (viz. graf). Přesto množství vitamínu E v mléce reflektuje jeho množství v KPK. S narůstající délkou laktace dochází k poklesu a-tocopherolu v mléce. Je proto důležité podporovat příjem v.E. prostřednictvím mléčných náhražek nebo startérů. Vitamín E hraje pravděpodobně také roli ve vývoji mastitid a jeho nedostatek snižuje imunologickou odezvu. Faktory ovlivňující požadavek na vitamín E jsou: počet plodů během březosti a selat během laktace, příjem Se, příjem nenasycených lipidů, množství dosažitelných sirných aminokyselin, příjem Cu, příjem Fe, příjem syntetických antioxidantů.
Při zvýšeném obsahu polynenasycených mastných kyselin je třeba množství vitamínu E zvýšit. Vysoké hladiny vit. A mohou také snížit absorpci vitamínu E. (někteří autoři ale tento negativní efekt nepotvrdili). Dle ?Nutrition of Sows and Boars?; WH Close a DJH Cole, 2000 |
|
|