|
Homepage
➝ poradenstvi
➝ clanky
➝ zdravi-a-komfort
➝ 102-zdravotni-stav-paznehtu-dulezity-predpoklad-vyroby-mleka
06.12.2007
ZDRAVOTNÍ STAV PAZNEHTŮ ? DŮLEŽITÝ PŘEDPOKLAD VÝROBY MLÉKA
Zdravé končetiny jsou základní podmínkou pro ekonomicko výrobu mléka a
chovatelská řečení, že nohy dojí, nebo že se dojí nohama, je velice pravdivé.
Proto je nutno věnovat maximální pozornost zdravotnímu stavu paznehtů a vytvořit
podmínky a systém péče o paznehty abychom eliminovali všechny chyby na
minimum.
Které nejčastější chyby se v praxi vyskytují ?
1. Chyby ve výživě
2. Chyby při úpravě paznehtů.
3. Chyby ustájení
(podlahy kluzké, s kamínky, ostré nerovnosti – vše, co mechanicky narušuje a
zraňuje rohovinu paznehtu)
Chyby ve výživě
Jsou v praxi nejčastější a z důvodu
systematičnosti je vhodné je rozdělit do následujících skupin:
a. acidosy
bachoru
b. zdravotně závadná krmná dávka ( toxíny, mikroby, plísně…)
c.
živinově nedostatečná krmná dávka
A) Acidosy bachoru
Jsou v praxi velice časté
hlavně v subklinické formě. Jde o nadměrnou produkci těkavých mastných kyselin v
bachoru (octová, propionová, máselná), které dojnice není schopna vstřebat přes
stěnu bachoru do krve. Tímto se nám množství kyselin v bachru neustále zvětšuje,
klesá pH bachorové tekutiny pod 5,5 a v tomto kyselém prostředí nám některé
žádoucí bakterie bachoru odumírají a naopak jiné nežádoucí (Streptoccocus bovis,
Lactobacillus) se nám množí, produkují nežádoucí velice kyselou kyselinu mléčnou
(laktát), která nám ještě více snižuje pH bachorovétekutiny, takže v bachoru
vzniká velmi silná acidóza. Fyziologická mikroflora bachoru (Megasphaera
elsdenii, Selenomonas ruminantium …) je schopna určité množství nežádoucí
kyseliny mléčné proměnit na žádoucí těkavé kyseliny bachoru a takto se bránit
vzniku těžké acidózy. Jestliže ale neuděláme adekvátní opatření ve výživě,
prostředí bachoru se nám bude neustále okyselovat a acidóza šířit do celého
organismu dojnice.
V čem je ale acidosa bachoru tak velice nebezpečná pro
paznehty? Je to hlavně v tom, že při acidóze bachoru nám velké množství mikrobů
v bachoru odumírá. Uvnitř těl těchto mikroorganismů se nacházejí endotoxiny a
histaminy, které se spolu s kyselinou mléčnou a i ostatními látkami dostávají
přes stěnu bachoru do krve. Krví potom putují do celého organismu a taky do
paznehtů, kde endotoxiny a histamin ovlivňují propustnost kapilár v paznehtu a
jsou příčinou růstu nadměrného množství měkké nekvalitní rohoviny. (V provozu
to znamená, že takto nemocné paznehty musíme častěji strouhat a rohovina je
měkká.) Kromě toho u některých těžších případů se ve škáře paznehtu hromadí
tekutina v důsledku vyšší propustnosti kapilár paznehtu a takto nám vzniká tzv.
neinfekční zánět hlubokých vrstev paznehtu. Tato tekutina se uvnitř paznehtu
neustále tvoří a tlačí se uvnitř paznehtu všemi směry nahoru i dolu. V některých
případech prorazí přes chodidlo paznehtu ven a potom nám vznikají už tzv.
infikované vředy na paznehtu a v některých případech tekutina jde nahoru a kolem
korunky paznehtu nahoře, kde končí rohovina, můžeme pak pozorovat otok, většinou
zarudlý. V nejtěžších případech potom tekutina z paznehtu postupuje i do kloubu
spěnky, kde vzniká rozsáhlý zánět, který je pro dojnici nejčastěji infaustní.
Takže závěrem k bachorovým acidosam lze konstatovat, že jejich hlavní
nebezpečí ve vztahu k paznehtům je v tom, že nám pazneht narušují „skrytě,
plíživě a zevnitř“, takže se v praxi stává, že pravá příčina onemocnění paznehtů
z důvodu acidóz bývá odhalena většinou až po vyloučení ostatních možných
příčin (infekční, špatná úprava paznehtů….). Proto je velice důležité neustále
kontrolovat (pohledem, pohmatem …) všechny paznehty a u každého nemocného
paznehtu před započetím léčby zjistit příčinu (vnější, vnitřní…).
Nebezpečí
vzniku acidóz je opravdu velké. Nejčastěji vznikají v období po otelení, hlavně
u dojnic nesprávně krmených před porodem (nedostatečná adaptace bachoru na
trávení koncentrátů glycidové povahy) a v období vrcholu laktace, kdy dojnice
produkují v bachoru velké množství kyselin. Další kritické období pro všechny
dojnice je období léta, kdy v důsledku tepelného stresu klesá příjem krmiva,
krmivo je většinou zdravotně závadnější (sekundární fermentace přímo v jámě,
korytě…), tím se narušuje prostředí bachoru a vzniká predispozice vzniku acidos.
Potvrzením jsou i výsledky pH bachorových tekutin, kdy v letním teplém období
při stejné krmné dávce pH bachorových tekutin byly v průměru o 0,3 nižší ve
srovnání s výsledky bachorových tekutin ve zbylém období roka.
Nebezpečí
acidóz bachoru není zažehnáno, a vzhledem k daným souvislostem acidóz a
zdravotního stavu paznehtů a celého organismu dojnice je nezbytné v pravidelných
intervalech preventivně kontrolovat stav bachorových tekutin, a tím eliminovat
riziko na minimum.
B) Zdravotnězávadná krmná dávka
Jedná se
přítomnost toxických látek a patogenních mikroorganismů, plísní, kvasinek… Jde o
velkou skupinu, takže se zaměříme jen na ty v praxi nejpodstatnější.
a) konzervovaná krmiva se špatnou fermentací ( většinou
senáže)
Zde se setkáváme s přítomností nežádoucích kyselin ( k.
máselná, propionová….) a taky s přítomností nežádoucích mikrobů (Clostridium, E
coli…). Toto krmivo pro vysokoprodukční dojnice je absolutně nevyhovující. Po
příjmu takového krmiva do bachoru se započne už výše popsaný proces odumírání
fyziologické bachorové mikroflory a uvolnění mediátorů histaminu a ostatních
endotoxinů z těl mikrobů jako při acidóze bachoru, ale navíc ještě jsou zde
toxiny a patogeny z krmiva, které „nikam z bachoru neutečou“ a dostávají se
spolu přes stěnu bachoru do krve a potom do ostatních orgánů (paznehty, mléčná
žláza, pohlavní aparát….).
V konečném důsledku můžeme říct, že při krmení
tohoto krmiva narušení zdravotního stavu paznehtů je daleko rychlejší (celkové
množství toxínů a patogennů je větší , než u acidóz) a postihuje vetší skupinu
zvířat (při acidózách hlavně dojnice po porodu a vrcholu laktace, při
intoxikacích všechny skupiny zvířat krmeny intoxikovaným krmivem).
Klinické
projevy – otoky a zarudnutí okolí korunky paznehtu, někdy i kloubu spěnky – jsou
stejné, ale s daleko těžším přůběhem. Jde o intoxikaci, která nepostihuje jen
paznehty, ale celý organismus, a proto i po vyřazení intoxikovaného krmiva z
krmné dávky určitou dobu trvá, než se organismus „očistí“ od všech mikrobů a
patogenů a až potom může nastat zlepšení zdravotního stavu a paznehtů. V praxi
ve většině případů se k narušeným paznehtům z intoxikace potom ze stájového
prostředí přidruží infekce, která taky celý průběh onemocnění značně komplikuje.
Jestliže v podniku máme senáže se špatnou fermentací, je ekonomicky výhodnější
tyto špatné senáže vůbec nekrmit. Dle stavu fermentace lze přistoupit k určitým
kompromisům (krmit nízkou dávku býkům, konec laktace ….) ale jen za přísného
sledování a při prvních příznacích začínající intoxikace krmivo odstranit.
b) plesnivá krmiva s nebo bez mykotoxinů (mohou být všechny druhy
krmiv…)
Většina plísní a mykotoxinů po příjmu do bachoru nenarušuje
příliš agresivně bachorovou mikrofloru, ale po určité metabolizaci přestupuje
přes stěnu bachoru do krve a putuje ke svým cílovým orgánům, které narušuje
(zearalenon - pohlavní aparát, aflatoxin - játra….). Plísně a mykotoxiny spíše
působí na zdravotní stav paznehtu sekundárně a to tak že nejdříve oslabují
zdravotní stav a imunitu celého organismu, a následně je i potom vlastní pazneht
citlivější ke vzniku onemocnění. Působí pomalu a dlouhodobě a nejdříve u dojnic
zjistíme jiná onemocnění (mastitidy, metritídy , acyklie…).
c) živinově nedostatečná krmná dávka
U podniků, kde
probíhá pravidelně optimalizace krmných dávek, se v praxi setkáváme jen
výjimečně s hlubokými deficiencemi. Většinou jde jen o lehčí deficiente v
oblasti mikroprvků – Cu,Se a Zn. V některých podnicích v nepříznivém ustájení
(vysoká vlhkost a špatný povrch) se doporučuje krmit biotin, který má pozitivní
vliv na tvrdost rohoviny paznehtu, ale jeho krmení je ekonomicky náročné a proto
je nutno předem zvážit jeho indikaci.
Abychom dokázali udržet optimální zdravotní stav paznehtů, je
bezpodmínečně nutné dodržovat zásady správné výživy dojnic a tím předcházet všem
výše zmíněným chybám a v korelaci s ostatními opatřeními (úprava paznehtů,
jejich pravidelné koupání a desinfekce, podlahy ve stáji …) vytvořit celkový
systém péče o paznehty už od telete až po všechny dojnice ve stádě. Jen tak je
možné dosáhnout maximální užitkovosti a profitu a chovatelsky řečeno „ dojit
nohama“.
Jozef Trajlinek, Genoservis – poradenství, s.r.o.
|